128174085 mediaitem128168137 160223 

За інформацією британської газети «The Guardian» 10 лютого 2023 року профспілкою співробітників Союзу університетів і коледжів (The University and College Union ( надалі - UCU)) розпочато страйк.

 

(До відома, UCU представляє інтереси наукових співробітників, викладачів, інструкторів, дослідників, менеджерів, адміністраторів, комп’ютерного персоналу, бібліотекарів, техніків, професійного персоналу та аспірантів в університетах, коледжах, в’язницях, освітніх і навчальних організаціях для дорослих по всій Великої Британії).

Через шість днів страйку Джо Грейді, генеральний секретар UCU вимагає припинити «виснажливі» умови роботи.

«Баланс між роботою та особистим життям є таким же важливим, як і оплата праці», - зазначають представники профспілки UCU.

Працівники університетів, які страйкують, сповнені рішучості досягти домовленості, що подолає професійне вигоряння та зробить їхнє робоче життя зручнішим, зазначила Джо Грейді, перед переговорами в незалежній Службі консультацій, примирення та арбітражу (Acas).

Говорячи про шостий день скоординованого страйку в секторі вищої освіти, Ґрейді сказала Guardian, що для UCU та інших профспілок вищої освіти суперечка ніколи не стосувалася лише оплати праці.

«Для наших членів дуже важливе вирішення питання щодо підвищення оплати праці, яка б відповідала зростанню вартості життя та враховувалося, що зарплата скорочена на 25% з 2009 року; але наші члени також надзвичайно стурбовані моральним навантаженням та пов’язаними з цим професійним вигоранням», - сказала вона.

«Йдеться про те, щоб робоча атмосфера була нормальною, а не виснажувальною».

Університетські викладачі вже давно скаржаться на випадковість роботи в їхньому секторі, коли багато працівників мають короткострокові ненадійні контракти, через що їм важко зводити кінці з кінцями.

Ucea, асоціація роботодавців університетів і коледжів, наполягає на тому, що згідно з давно встановленим правилам взаємодії між двома сторонами, оплата праці має бути вирішена спочатку, перш ніж розглядатися інші питання.

Але Грейді каже, що питання оплати праці не можна розглядати окремо. «Нам справді потрібно, щоб роботодавець запропонував гідну пропозицію», - сказала вона, запропонувавши нові «рамкові угоди» щодо вирішення таких питань як незахищені контракти, надмірне робоче навантаження та етнічна різниця в оплаті праці.

Обидві сторони погодилися взяти участь у переговорах в Acas наступного тижня в надії досягти згоди.

Роботодавці університетів нещодавно зробили гарну пропозицію щодо підвищення зарплати на 5% на наступний рік - 2023-2024; але члени UCU під час онлайн-голосування переважною більшістю голосів її відхилили, а понад 80% із 30 000 респондентів проголосували проти.

Пояснюючи відмову UCU від цієї пропозиції на початку цього місяця, виконавчий директор Ucea Радж Джетва зазначив, що це була найщедріша пропозиція, зроблена за два останні десятиліття, і складала до 8% для деяких категорій працівників.

У переговорах наступного тижня разом із UCU, який налічує 70 000 членів, візьмуть участь ще чотири профспілки, які представляють інтереси працівників сектору вищої освіти, зокрема GMB та Unite.

Зараз у профспілок заплановано ще 17 днів страйку на лютий і березень у 150 університетах, які будуть продовжені, якщо не вдасться досягти консенсусу.

Ця акція є частиною історичної хвилі страйків, що охопила державний сектор останніми тижнями.

Працівники швидкої допомоги з Unison також страйкували в п'ятницю в рамках суперечки щодо оплати праці в NHS.

Грейді, яка є викладачем трудових відносин, а також профспілковим лідером сказала, що працівники різних секторів надихали один одного на активні дії.

Урядові міністри наполягали, що вони готові вести переговори з профспілками державного сектору, але неодноразово відмовлялися обговорювати виплати за 2022-2023 роки, натомість наголошували на виплати на наступний рік.

(Більш детально можна ознайомитися за посиланням:  https://www.theguardian.com/politics/2023/feb/10/work-life-balance-as-important-as-pay-says-university-staff-union)

Переклад Зайцевої Оксани,

Департамент правового захисту  апарату ФПУ