630 360 1451639355 5949

На «гарячу профспілкову лінію» звернулися з питанням чи є зміни у порядку офіційного оприлюднення нормативно-правових актів  у зв’язку з набуттям чинності Закону України «Про медіа» від 13 грудня 2022 року № 2849-IX.

Порядок, терміни та умови оприлюднення і набрання чинності нормативно-правових актів регулюються Конституцією України та Указом Президента України Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності» від 10 червня 1997 р. N 503/97.

Отже, відповідно до вищезазначеного, закони, інші акти Верховної Ради, Президента, Кабміну мають бути опубліковані в офіційних друкованих виданнях не пізніше, ніж через 15 днів після їх прийняття. До офіційних видань належать: Офіційний вісник України, Урядовий кур'єр, Голос України, Відомості Верховної Ради України, Офіційний вісник Президента України.

Закон України «Про медіа» набрав чинності 31 березня 2023 року, але ціла низка його норм була відкладена у часі.

На сьогодні, в більшості випадків спливають строки, надані законом для реєстрації (чи фактичної перереєстрації) друкованих медіа та інформагентств і тому  виникло питання щодо діяльності офіційних видань «Голос України» та «Урядовий кур'єр».

Відповідно до норм Закону України «Про медіа» державні видання «Голос України» та «Урядовий кур'єр» будуть здійснювати свою діяльність лише як джерело офіційної інформації.

 Оксана Зайцева

Департамент правового захисту

апарату ФПУ