IMG 20240723 100710

23 липня 2024 року у Києві у Будинку профспілок та у режимі відеоконференції, у рамках посилення правового захисту членів профспілок в умовах воєнного стану, відбулася робоча нарада за участі юристів членських організацій ФПУ та Департаменту правового захисту апарату ФПУ.

Основним питанням порядку денного наради було обговорення інформації про законодавчі акти та проєкти законодавчих актів, положення яких суттєво зачіпають права та інтереси працівників і профспілок, прийняті, розроблені та/або перебувають на розгляді відповідних суб'єктів у період дії воєнного стану».

IMG 20240723 100753

На нараді виступив заступник Голови ФПУ Шубін О.О. з оглядом зазначених законодавчих актів та проєктів законодавчих актів, та звернувся з проханням активізуватися юристам членських організації ФПУ щодо участі в робочих групах по їх розгляду в Комітетах Верхової Ради України.

Керівник Департаменту правового захисту апарату ФПУ Філіпішина А.А. розповіла про вжиті заходи по покращенню комунікації між юристами профспілок, а саме стосовно створення додаткової платформи для налагодження швидкого обміну інформацією між юристами профспілок з  питань правозастосовної роботи,  судової практики на рівні рішень національних судів та Європейського суду з прав людини. Також вона розповіла про переваги використання цифрового застосунку «Профспілка цифрова», як інструменту швидкого реагування на запитання  членів профспілок, що стосуються їх трудових прав.

IMG 20240723 100856

Селіванов Г.В., заступник керівника Департаменту правового захисту апарату ФПУ, розповів про поточну законотворчу роботу та здійснив огляд нормативно-правових актів, які надходять на розгляд до СПО об’єднань профспілок.

Серед питань, які були розглянуті на нараді – інформація про активізацію роботи з міжнародними партнерами, спрямовану на посилення інституційної спроможності профспілкового руху, аналізу міжнародних практик у сфері трудових відносин з метою імплементації найкращого досвіду у законодавство України.

Як зазначила Філіпішина А.А., робочі наради юристів профспілок плануються проводити на регулярній основі задля посилення ефективності на юридичному фронті.

IMG 20240723 100720

IMG 20240723 100808

IMG 20240723 100732

Департамент правового захисту

апарату ФПУ