050420242 09876 09123

29 липня 2024 року відбулось засідання робочої групи, утвореної рішенням Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, з доопрацювання до другого читання проєкту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв'язку з прийняттям Закону України «Про адміністративну процедуру» (реєстр. № 10161).

Представники СПО об’єднань профспілок, на чолі із заступником Голови Федерації професійних спілок України Драп’ятим Євгеном Михайловичем, які узяли участь у цьому засіданні, висловили заперечення проти запропонованих законопроєктом змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».

Так, законопроектом, зокрема, пропонується виключити процедуру легалізації профспілок та змінити час набуття профспілкою, об’єднанням профспілок статусу юридичної особи – з моменту затвердження статуту (положення) на день їх державної реєстрації в порядку, визначеному Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань».

Профспілкова сторона переконана, що встановлення умови, яка пов’язує початок діяльності профспілки з моментом її реєстрації рівнозначно умові про попередній дозвіл на утворення профспілки, а відтак суперечить вимогам статті 7 Конвенцію Міжнародної організації праці про свободу асоціації та захист права на організацію № 87.

Зазначена позиція узгоджується з Висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України на законопроєкт, в якому також вказано, що пропозиції проекту до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії» не пов’язані з Законом України «Про адміністративну процедуру», на імплементацію якого, як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, він спрямований.

При цьому, запропоноване законопроєктом відтермінування набуття утвореною профспілкою прав юридичної особи є по факту відтермінуванням набуття нею цивільної правоздатності та дієздатності, а відповідно – обмеженню можливостей здійснювати представництво і захист трудових прав та інтересів членів профспілки.

Департамент правового захисту апарату ФПУ