business lady insists changing contact text 1163 5358 1

З 27 вересня 2024 року в Україні почали діяти додаткові підстави для розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця, адже набув чинності Закон України від 4 червня 2024 року № 3768-IX «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань».

Статтю 40 КЗпП "Розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця" доповнено такими пунктами:

13) набрання законної сили вироком суду, яким працівника засуджено (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) за вчинення злочину проти основ національної безпеки України;

14) невиконання працівником правил поведінки на підприємстві, в установі, організації в частині положень, передбачених частиною другою статті 142 цього Кодексу.

У свою чергу у частині другій, третій статті 142 КЗпП визначено, що складовою правил внутрішнього трудового розпорядку можуть бути правила поведінки на підприємстві, в установі, організації, які містять положення, зокрема про зобов'язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також про умови роботи з конфіденційною інформацією.

Встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, та/або об'єктах чи операторах критичної інфраструктури, є обов'язковим.

Оксана Зайцева

Департамент правового захисту