trudovyj dogovir

На «гарячу профспілкову лінію» звертаються з таким питанням - у зв’язку з набуттям чинності нової підстави для звільнення, а саме невиконання працівником правил поведінки на підприємстві, в установі, організації в частині положень, передбачених частиною другою статті 142 КЗпП України, чи обов’язково затверджувати додаткові локальні положення на підприємстві, в установі, організації щодо визначення правил поведінки працівника.

27 вересня 2024 року набув чинності Закон України від 4 червня 2024 року № 3768-IX «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань».

Так, частина перша ст. 40 КЗпП була доповнена п.14 - невиконання працівником правил поведінки на підприємстві, в установі, організації в частині положень, передбачених частиною другою статті 142 КЗпП.

Нова підстава для розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця має розглядатися разом з внесеними змінами до ст. 142 КЗпП.

Отже, складовою правил внутрішнього трудового розпорядку відтепер можуть бути правила поведінки на підприємстві, в установі, організації, які містять положення, зокрема про зобов’язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також про умови роботи з конфіденційною інформацією (нова частина друга).

Встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури є обов’язковим (частина третя ст.142 КЗпП).

Щодо правил поведінки на підприємствах, установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури

Згідно з частиною третьою ст.142 КЗпП для підприємств, установ, організацій, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури такі правила поведінки є обов’язковими.

Перелік об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, затверджений однойменною постановою КМУ від 4 березня 2015 р. № 83.

Питання віднесення до об’єктів чи операторів критичної інфраструктури врегульовано Законом України від 16 листопада 2021 року № 1882-IX «Про критичну інфраструктуру».

У разі відсутності правил поведінки на вищезазначених підприємствах, в установах, організаціях, то їх прийняття є обов’язковим.

Щодо правил поведінки на підприємстві, в установі, організації.

На сьогодні наявність правил поведінки на підприємстві, в установі, організації, які не належать до вищезазначеної категорії підприємств/об’єктів,  є необов’язковими, однак на практиці вже тривалий час використовуються ними під час здійснення своєї діяльності.

Наприклад, органи державної влади, як правило, мають правила етичної поведінки працівника, що були розроблені і затверджені виключно для працівників  цих органів.

Відповідні правила і кодекси поведінки також прийняті і тривалий час використовуються підприємствами, організаціями, установами, діяльність яких пов’язана з використанням інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також про умови роботи з конфіденційною інформацією.

Як приклад, у Правилах етичної поведінки працівників апарату Міністерства юстиції України та його територіальних органів, що затвердженні наказом Міністерства юстиції України від 21.09.2017  № 2952/5, зазначено, що до правил доброчесності належить - нерозголошення та невикористання інформації, що стала відома у зв’язку з виконанням працівниками системи Міністерства юстиції України своїх обов’язків, у тому числі після припинення своєї діяльності (крім випадків, установлених законом).

У Правилах етичної поведінки в органах Державної податкової служби, затверджені наказом Державної податкової служби України від 02.09.2019 № 52, визначено, що працівники зобов’язані діяти доброчесно, а саме не розголошувати інформацію, що стала йому (їй) відома у зв’язку з виконанням посадових обов’язків, зокрема персональні дані фізичних осіб, конфіденційну та іншу інформацію з обмеженим доступом, режим якої встановлено Законами України «Про державну таємницю», «Про інформацію», «Про захист персональних даних» та «Про доступ до публічної інформації», крім випадків, установлених законом.

У Кодексі етики та ділової поведінки Акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» у розділі 12.Політика конфіденційності зазначено, що «Компанія поважає право кожного працівника на конфіденційність та забезпечує виконання вимог законодавства України в сфері захисту інформації та персональних даних.

В свою чергу кожен працівник повинен виконувати вимоги законодавства України та внутрішніх документів Компанії, які регулюють процеси доступу, використання та розголошення конфіденційної інформації.

Працівники не розголошують і не використовують в інший спосіб конфіденційну та іншу інформацію з обмеженим доступом, що стала їм відома у зв’язку з виконанням своїх повноважень та професійних обов’язків, крім випадків, встановлених законом.

Працівники не повинні використовувати будь-які відомості про внутрішні процеси, будь-яку інформацію, одержану в процесі виконання своїх повноважень, з метою отримання особистої вигоди чи завдання шкоди Компанії».

Хоча розробка і затвердження правил поведінки працівника для підприємств, установ, організацій, що не мають стратегічного значення для економіки та безпеки держави, та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури є необов’язковим, проте їх прийняття є доцільним з метою унормування цього питання.

(За використанням матеріалів сайту https://adu.com.ua/pro-kompaniiu/kodeks-etyky-ta-dilovoi-povedinky-kom/)

Оксана Зайцева

Департамент правового захисту

апарату ФПУ