sud

 

В ході судового розгляду цивільної справи за позовом колишнього працівника філії «Київський племконецентр» ДП «Конярство України», члена профспілки працівників агропромислового комплексу України, за участі завідувача відділу судового захисту департаменту правового захисту апарату ФПУ Пророка В.В. позовні вимоги працівника задоволені.

Нагадаємо, що Рішенням Деснянського районного суду м. Києва від 17.10.2013 року задоволено позовну заяву про невиплату працівникові належних сум при звільненні: стягнуто з відповідача 1134 грн. вихідної допомоги, 1134 грн. матеріальної допомоги та 16593 грн. середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

Під час виконання зазначеного рішення суду відділ Державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції м. Києва звернувся до Деснянського районного суду м. Києва із заявою про роз'яснення рішення суду щодо включення до суми, присудженої до стягнення сум податку на доходи фізичних осіб.

Ухвалою суду від 27.02.2014 року роз’яснено, що суми, присуджені до стягнення на користь працівника не зменшуються на суму податку, а обов’язок щодо нарахування і сплати такого податку з присудженої суми несе роботодавець – боржник.

Не погоджуючись з таким судовим рішенням ДП «Конярство України» подано апеляційну скаргу на вказану ухвалу.

У запереченні на неї профспілковий представник Пророк В.В. акцентував увагу суду на тому, що відповідно до пункту 6 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» від 24.12.1999 року № 13 у разі задоволення вимоги про оплату праці, суд має навести в рішенні розрахунки, з яких він виходив при визначенні сум, що підлягають стягненню. Оскільки справляння і сплата прибуткового податку з громадян є відповідно обов’язком роботодавця та працівника, суд визначає зазначену суму без утримання цього податку й інших обов’язкових платежів, про що зазначає в резолютивній частині рішення.

27.05.2014 року Апеляційним судом міста Києва винесено рішення про відмову у задоволені апеляційної скарги та залишено без змін ухвалу Деснянського районного суду м. Києва від 27.02.2014 року, внаслідок чого в черговий раз за участі правової служби профспілок було захищено конституційне право працівника на оплату праці.

 

 

  Департамент правового захисту ФПУ