276025

 

На звернення Голови Федерації профспілок України Осового Г.В. до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Лутковської В.В. щодо фактів порушення прав профспілок у 2014 році, надійшла відповідь Секретаріату Уповноваженого, у якій поділяється стурбованість непоодинокими фактами втручання державних органів у діяльність профспілок, тиску на профспілкових лідерів та рядових членів профспілкових організацій тощо.

 

У відповіді зазначається:

«У Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (далі - Секретаріат Уповноваженого) буде детально проаналізовано викладену інформацію та використано наведені факти порушень прав профспілок у Щорічній і спеціальних тематичних доповідях Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

         Принагідно хочу зазначити, що обстоювання прав членів профспілок є одним із важливих напрямів діяльності Секретаріату Уповноваженого.

          Так, нещодавно у приміщенні Секретаріату Уповноваженого відбувся круглий стіл “Право на страйк - фундаментальна конституційна гарантія працівників України”, організований Київською міською організацією Профспілки працівників освіти і науки України за підтримки Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні.

Під час роботи круглого столу обговорювались питання, пов’язані з вдосконаленням правового регулювання організації та проведення страйку в Україні, Механізми реалізації права на страйк та забезпечення прав і гарантій працівників у процесі проведення страйку.

Виконуючи положення підписаного Меморандуму про співпрацю між Уповноваженим з прав людини та Федерацією профспілок України, Омбудсмен і надалі  приділятиме першорядну увагу захисту прав членів профспілок.»

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ