gfbhgf

17 січня 2020 року відбулося чергове засідання правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, на якому розглядались питання про схвалення проекту Стратегії розвитку державної служби зайнятості на 2020-2022 рр., про мінімальний розмір допомоги по безробіттю, про схвалення проекту бюджету Фонду на 2020 рік та затвердження розподілу видатків бюджету, про затвердження Плану роботи правління на цей рік тощо.

Правлінням прийнято рішення перенести розгляду проекту Стратегії розвитку державної служби зайнятості на 2020-2022 рр. на наступні засідання правління Фонду і доопрацювати з врахуванням змін до законодавства (коли вони будуть внесені), а також розробки деталізованого плану заходів стосовно її реалізації із очікуваними результатами та їх термінами.

Прийнято рішення збільшити мінімальні розміри допомог на випадок безробіття. Так, допомогу для осіб, зазначених у частині другій ст. 22 базового Закону (у яких страховий стаж перед звільненням складає менше 6 місяців протягом останніх 12 календарних місяців), яка наразі становить 610грн. пропонується збільшити на 40грн. або на 6,56% - до 650грн., що становитиме 30,9% від прожиткового мінімуму (2102грн.).

А допомогу для осіб, зазначених в частині першій ст.22 базового Закону (у яких страховий стаж перед звільненням складає більше 6 місяців протягом останніх 12 календарних місяців),, яка наразі становить 1 630грн (77,5% прожиткового мінімуму), пропонується збільшити на 170грн. або на 10,4% - до 1800грн., що становитиме 85,6% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2102грн.).

Зазначене рішення набере чинності одночасно із постановою Уряду про затвердження бюджету Фонду на 2020 рік.

Питання про схвалення проекту бюджету Фонду на 2020 рік та розподілу його видатків перенесено на позачергове засідання правління Фонду, що має відбутись 31 січня 2020 року, оскільки проект бюджету Фонду, наданий безпосередньо на засіданні правління суттєво відрізнявся від того варіанту, що був узгоджений сторонами на нараді, що відбулась 15 січня ц.р. Зокрема, на 10,13млн.грн. зменшено запланованих видатків та на цю суму збільшено резерв коштів Фонду; зі статті на допомогу по безробіттю (при збільшенні мінімального розміру) знято майже 600 млн.грн. та перерозподілено їх на активні заходи зайнятості; ще на 5,4млн.грн. збільшено і без того значні видатки на утримання Державної служби зайнятості, які займають майже чверть в усіх видатках. Це викликало справедливе обурення сторін роботодавців та профспілок. Після проведених сторонами консультацій правління вирішило створити робочу групу з доопрацювання проекту бюджету і розподілу його видатків та перенести розгляд цих питань на позачергове засідання правління.

План роботи правління на цей рік вирішено доповнити щоквартальним звітом про хід виконання бюджету Фонду поточного року.

Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення