фсс лог

Законом України від 13.04.2020 № 553 Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (пункт 5 прикінцевих положень) на період дії карантину було призупинено низку видатків Фонду соціального страхування для потерпілих на виробництві.

Зокрема, зупинено:

- страхові виплати одноразової допомоги потерпілому в разі стійкої втрати працездатності та членам його сім’ї;

- витрати на санаторно-курортне лікування;

- витрати на лікарські засоби та вироби медичного призначення;

- витрати на спеціальний медичний, постійний сторонній догляди, побутове обслуговування та додаткове харчування, іншу медичну допомогу.

Також було зупинено фінансування Фондом реабілітаційного лікування працівників-застрахованих осіб у санаторно-курортних закладах після перенесених важких захворювань і травм (інсульту, інфаркту тощо).

З моменту прийняття зазначених змін Федерацією профспілок України вживалися всі можливі заходи для відновлення зупинених видатків Фонду соціального страхування Україниі врешті Верховною Радою України 03.11.2020р. було прийнято Закон України «Про внесення змін до підпункту 2 пункту 5 розділу II «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» № 941-IX, яким відновлено зазначені видатки.

Закон набрав чинності 26 листопада 2020 року.

За повідомленням Виконавчої дирекції ФСС, потерпілим на виробництві, особам з інвалідністю Фондом буде здійснено виплату нарахованих коштів на медико-соціальні послуги за увесь період, упродовж якого фінансування видатків було призупинено. Зокрема, будуть перераховані кошти на здійснення спеціальних медичних, постійних сторонніх доглядів за потерпілими, а також побутове обслуговування, витрати на додаткове харчування, відшкодовано витрати за самостійно придбані лікарські засоби, вироби медичного призначення та гігієнічні вироби.

Крім того, Фондом буде виплачено одноразові допомоги потерпілим на виробництві або членам їх сімей у разі смерті потерпілих, які були нараховані упродовж періоду дії обмежень на фінансування.

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення апарату ФПУ