96

5 лютого 2021 року відбулось перше засідання нового складу правління Фонду соціального страхування на випадок безробіття, на якому затвердили черговість головування представників сторін у правлінні Фонду на наступні шість років, обрано Голову правління та його заступників, заслухано Звіт голови правління Фонду попереднього складу, затверджено план роботи правління Фонду на 2021 рік, схвалено проект бюджету Фонду на 2021 рік, затверджено розподіл видатків бюджету Фонду на цей рік.

Сторонами прийнято рішення про головування у правлінні у наступному порядку: перші 2 роки – представник сторони держави, наступні 2 роки – представник сторони застрахованих осіб (профспілок), останні 2 роки – представник сторони роботодавців.

Головою правління Фонду обрано представника сторони держави Дядюру Ігоря Григоровича – заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. Заступниками Голови правління Фонду від двох інших представницьких сторін обрано: заступника Голови Федерації профспілок України Шубіна О.О. та голову Об’єднання організацій роботодавців «Всеукраїнська конфедерація роботодавців житлово-комунальної галузі України» Лотоцького О.Б.

План роботи правління Фонду у поточному році прийнято із запропонованими сторонами змінами, зокрема, профспілкова сторона пропонувала повернутись у ІІ кварталі ц.р. до питання бюджету Фонду на 2021 рік в частині його коригування (у ситуації прогнозної нестачі страхових коштів, змін на ринку праці у т.ч. у зв’язку із запланованим вивільнення працівників у зв’язку із проведенням адміністративно-територіальної реформи) та про підвищення мінімального розміру допомоги по безробіттю.

За результатами обговорення вирішено питання про зміни до бюджету у зв’язку із запланованим вивільненням працівників у зв’язку із проведенням адміністративно-територіальної реформи запланувати на І квартал, про мінімальний розмір допомоги по безробіттю – на ІІІ квартал ц.р. Крім цього, План на ІІ квартал доповнено питаннями про можливість підвищення оплати праці нижчої ланки робочих органів державної служби зайнятості (що потребуватиме додаткових 46 млн.грн.), про незавершені капітальні будівництва та про ефективність Інституту підготовки кадрів ДСЗ.

На жаль, проект бюджету Фонду на 2021 рік не передбачає підвищення мінімального розміру допомоги по безробіттю.

У схваленому правлінням Фонду проекті бюджету Фонду на 2021 рік доходи заплановані у сумі 16 386 331,7 тис.грн., а видатки – 19 670 137,7 тис.грн. Дефіцит коштів заплановано у сумі 3 493 143,4 тис.грн.

Необхідно підкреслити, що сума видатків на утримання Державної служби зайнятості та Інституту підготовки кадрів, яка становить в проекті бюджету 3 271 543,5 тис.грн. разом із іншими нестраховими видатками (933 072,7 тис. грн.) – абсолютно співставна із розрахунковим дефіцитом коштів, що свідчить про справедливість багаторічної вимоги профспілок стосовно необхідності фінансування цих видатків із державного бюджету України. Тому правління підтримало протокольне доручення щодо звернення із відповідними пропозиціями до Уряду.

Правління підтримало пропозиції профспілок щодо звернення до Уряду про виділення асигнувань із державного бюджету на покриття дефіциту коштів бюджету Фонду на 2021 рік.

Профспілковою стороною порушено питання щодо необхідності передбачити в бюджеті Фонду 2021 року видатків на фінансування виплат по частковому безробіттю у повному обсязі, оскільки (до Федерації профспілок України надійшло звернення від Сумської обласної профспілкової організації працівників машинобудування і металообробки) підприємства, працівники яких отримували допомогу по частковому безробіттю на період карантину, у січні 2021 року почали отримувати листи від регіонального державного центру зайнятості з повідомленням про відсутність відповідних видатків у тимчасовому кошторисі видатків на І квартал ц.р. Як запевнило керівництво Виконавчої дирекції Фонду, цю проблему буде вирішено. Проектом бюджету передбачено 398 014,0 тис.грн. на виплату допомоги по частковому безробіттю в період карантину за період грудень 2020 року – березень 2021 року, а також на виплату допомоги по частковому безробіттю (як заходу профілактики настання страхових випадків) передбачено 133 3016,6 тис.грн., що на 74,4% більше ніж у 2020 році.

 

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення  ФПУ