copy 52691866 3 1024x644

Як відомо, Уряд ухвалив постанову "Про додаткові заходи щодо організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України" від 29.03.2021 р. № 277. Згідно з документом, з 1 вересня 2021 року виплата пенсій та грошової допомоги здійснюватиметься виключно через поточні рахунки уповноважених банків. Це поширюватиметься на всіх одержувачів окрім маломобільних категорій, зокрема, осіб з інвалідністю I групи, тих, хто старше 80 років, хто за висновком лікарсько-консультативної комісії потребує стороннього догляду та одержувачів державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та допомоги на догляд.

Особи з вищезазначених категорій отримуватимуть пенсії та грошову допомогу за власним вибором: або через установу, відібрану на конкурсі, або через обраний самостійно банк з числа уповноважених.

Одержувачі, які ще не обрали собі уповноважений банк, зможуть це зробити до 1 вересня 2021 року. У разі, якщо до 1 вересня 2021 року одержувач не визначить для себе уповноважений банк, то рахунок йому (крім осіб з окремих категорій, зазначених вище) буде відкрито в уповноваженому банку, визначеному Кабінетом Міністрів України, за зверненням органів Пенсійного фонду України або органів соціального захисту. Людина зможе в будь-який момент змінити уповноважений банк за власним бажанням.

Як ми вже повідомляли, СПО об’єднань профспілок проект зазначеної постанови не підтримав та звернувся до Мінсоцполітики із застереженням, що переведення виплати всіх пенсій (за виключенням окремих зазначених вище категорій осіб) через банківські установи, особливо у сільській місцевості, призведе до створення соціальної напруги серед одержувачів пенсій. А запровадження плати за доставку пенсій за рахунок їх одержувачів, більшість яких знаходяться за межею бідності, стане додатковим фінансовим навантаженням та призведе до зниження рівня їх соціального захисту та ще більшого збідніння.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна поінформувала, що з 11 мільйонів пенсіонерів 7,6 мільйонів отримують пенсійні виплати через банк. Вона пояснила, що вперше в цьому році Пенсійний фонд уклав договір з "Укрпоштою" на перший квартал, а не на рік, через вартість доставки пенсій: чим більше підвищується людям пенсія, тим більше отримує "Укрпошта" за доставку цієї пенсії. "Я розумію проблему сільської місцевості. Ми сьогодні з директором "Укрпошти" домовилися, що порахуємо калькуляцію, собівартість доставки в селах. І там, де немає відділень банків та банкоматів, будемо домовлятися з "Укрпоштою", щоб доставляти пенсії людям", - сказала М. Лабезна.

Вона додала, що намагаються все влаштувати так, щоб і в листонош була робота і оплата, адже це теж дуже важливо.

Федерація профспілок України

за повідомленням