ПЕНСИОННЫЙФОНД

Пенсійним фондом України наприкінці червня ц.р. оприлюднено показники середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» враховується для обчислення пенсії, за І квартал 2021 р.

Нагадаємо, що з 1 січня 2021 року звітність про нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування подається платниками єдиного внеску лише раз на кварталу складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку), протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу.

До визначення показників середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, зокрема, за січень, лютий і березень місяці 2021 року, при визначенні індивідуального коефіцієнта заробітної платиза зазначені місяці дляобчислення пенсій, звернення за якими надійшло протягом січня – квітня ц.р., застосовувався показник середньої заробітної плати за останній наявний місяць, у даному випадку за грудень 2020 р. Після отримання зазначених показників протягом місяця пенсії автоматично (без звернення) перераховано виходячи із визначених показників, з дати призначення пенсії. При цьому, якщо у разі проведення перерахунку пенсії її розмір зменшився, виплата пенсії в новому розмірі проводиться з місяця, наступного за місяцем проведення перерахунку.

Оскільки нині триває період підготовки та подання звітності з єдиного внеску за ІІ квартал 2021 р., при визначенні індивідуальних коефіцієнтів заробітної платиза квітень-червень ц.р. для обчислення пенсій, документи для призначення яких надійшли протягом останнього часу, застосовуватиметься показник середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески за березень 2021 р. У подальшому, після визначення показників середньої зарплати для обчислення пенсій за ІІ квартал (орієнтовно, третя декада вересня ц.р.), буде проведено перерахунок таких пенсій.

Слід зазначити, що ФПУ не підтримувалося запровадження щоквартального звіту зі сплати єдиного соціального внеску, оскільки, як і передбачалося, це спричинило низку незручностей працівникам. Разом з тим, це додало роботи органам Пенсійного фонду.З метою відновлення щомісячної звітності зі сплати єдиного соціального внеску та забезпечення своєчасного та повного призначення/перерахунку пенсій Пенсійним фондом України опрацьовано відповідний законопроект, аледо Верховної Ради України він поки не внесений.

Довідково:показники середньомісячної заробітної плати працівників, зайнятих у галузях національної економіки, за 1992 - 2021 роки, що застосовуються під час призначення та перерахунку пенсій відповідно до статей 40 і 43 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

 

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення апарату ФПУ