2013 159 001 02

 

17 вересня 2013 року у ФПУ відбулася консультативна нарада на тему: «Підходи до сплати єдиного соціального внеску та податку із заробітної плати», у якій взяли участь члени правлінь та наглядових рад від профспілкової сторони фондів соціального страхування, Пенсійного фонду України, а також представники Міністерства доходів і зборів, Міністерства соціальної політики, виконавчих дирекцій фондів соціального страхування, Пенсійного фонду України.

 

 

Метою проведення наради було обговорення позиції профспілок щодо першочерговості виплат заробітної плати та вироблення консолідованої позиції зі сплати єдиного соціального внеску і податку в контексті погашення боргів із заробітної плати, і можливих фінансових ризиків для фондів соціального страхування.

Відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» єдиний внесок сплачується платниками не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом, незалежно від виплати заробітної плати та незалежно від фінансового стану платника. У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції. Аналогічно і відповідно до Податкового кодексу України податок із заробітної плати працівників, у т.ч. і не виплаченої, сплачується до бюджету не пізніше 30 календарних днів, наступних за останнім днем місяця.

У виступах в.о. першого заступника Голови ФПУ Осовий Г.В., представники інших профспілок і профоб’єднань наголосили, що згідно із законодавством України та міжнародними нормами спочатку виплачується заробітна плата, потім вже сплачуються збори та податки. При цьому за несвоєчасність сплати єдиного внеску до роботодавців застосовуються штрафні санкції у значно вищому розмірі, ніж за невиплату заробітної плати.

Директор департаменту Міністерства доходів і зборів Бусарев В.В. зазначив, що проблеми є і потрібно віднайти механізми їх вирішення. Він запропонував створити при Міністерстві робочу групу за участю представників всіх сторін соціального діалогу і розпочати її роботу вже завтра для напрацювання законодавчих пропозицій.

Представники Мінсоцполітики та виконавчих дирекцій фондів соціального страхування, Пенсійного фонду зазначили, що до вирішення цього питання потрібно підходити досить виважено, зробивши відповідні розрахунки щодо надходження єдиного внеску, оскільки потрібно забезпечити в повному обсязі фінансування страхових виплат та соціальних послуг.

За результатами обговорення до складу робочої групи було делеговано представників профспілкової сторони.

 

Департамент соціального діалогу

та соціального страхування апарату ФПУ

 

2013 159 006

 

2013 159 002

 

2013 159 011

 

2013 159 003

 

2013 159 004