1649926137 480x375 2 0 nw

          Призначення пенсії. У 2022 році пенсія за віком особам, яким виповнилося 60 років, призначається при наявності не менше 29 років страхового стажу. Заяву про призначення пенсії та необхідні документи (що підтверджують особистість, вік, статус, стаж роботи, заробітну плату тощо) можна подати до обраного сервісного центру будь-якого головного управління Пенсійного фонду, де фактично перебуває особа.

За призначенням пенсії також можна звернутися через Вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України. Проте, подання заяви та скан-копій необхідних документів можливе лише для осіб, які авторизувалися на Вебпорталі за кваліфікованим електронним підписом.

Якщо заява про призначення пенсії буде подана не пізніше трьох місяців з дня досягнення 60 років, пенсію буде призначено з дня, що настає за днем досягнення 60 років. Якщо звернення за призначенням пенсії відбудеться  пізніше, то її буде призначено з дати звернення.

Виплата пенсії. Виплата пенсії здійснюється за бажанням пенсіонера через відділення поштового зв’язку або через обраний уповноважений банк. Спосіб  виплати пенсіонер обирає при подачі заяви про призначенням пенсії. Змінити спосіб виплати або уповноважений банк пенсіонер може за своїм бажанням подавши відповідну заяву.

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.2022р. №162 визначено особливості виплати і доставки пенсій на період введення воєнного стану. Відповідно до зазначеної постанови, виплата пенсії може здійснюватися без урахування строків, визначених статтею 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», якою передбачається виплата пенсії  щомісяця, у строк до 25 числа місяця, за який виплачується пенсія.

Так, наприкінці березня ц.р. авансом за квітень місяць було виплачено пенсії мешканцям тих регіонів, де велися бойові дії. 

Якщо пенсіонер у період запровадження воєнного стану тимчасово змінив місце проживання, пенсію можна отримати переказом без відкриття рахунку у банку (в АТ «Ощадбанк»). Для цього необхідно звернутися до Контакт-центру Укрпошти (за номером 0 800 300 545) або до Пенсійного фонду України у регіоні (в т.ч. за допомогою засобів телекомунікаційного звязку)  чи через електронний кабінет Вебпорталу ПФУ.

За інформацією АТ «Укрпошта», пенсіонерам, які не визначилися з місцем отримання пенсії, можуть її отримувати у будь-якому автоматизованому відділенні Укрпошти, до якого буде доступ, про що необхідно повідомити оператору Контакт-центру Укрпошти.

Особам, які не можуть зняти готівку з банківських карток у банкоматах або відділеннях банку, є можливість перерахувати кошти з картки для отримання готівки у відділенні Укрпошти чи з доставкою за адресою проживання,  або зняти кошти через POS-термінали у відділеннях Укрпошти.

          Усім іншим пенсіонерам, яким пенсії виплачувалися через Укрпошту і, які не змінювали місце свого фактичного проживання, пенсія виплачуватиметься відділеннями АТ Укрпошта шляхом доставки додому чи безпосередньо у відділенні, відповідно до звичного графіка. Залежно від розвитку ситуації у регіонах дати виплати пенсії можуть дещо змінитися, але виплата пенсії буде здійснена. 

Потрібно нагадати, що пенсія може виплачуватися за довіреністю. Виплата пенсії за довіреністю здійснюється протягом усього періоду дії довіреності за умови поновлення пенсіонером заяви про виплату пенсії за довіреністю через кожний рік дії такої довіреності.

          Допомога на поховання. Допомога на поховання виплачується у розмірі двомісячної пенсії померлого особам, які здійснили поховання, після звернення до діючого сервісного центру Пенсійного фонду України. Строк звернення за отриманням допомоги на поховання пенсіонера не обмежується. До заяви надаються документи, що засвідчують особу заявника, витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання  допомоги на поховання або довідку про смерть пенсіонера.

Якщо пенсіонер помер за межами України та реєстрація смерті проведена компетентними органами іноземної держави, законодавством якої не передбачено видачі зазначених довідок, заявник надає свідоцтво про смерть або інший документ, легалізований відповідно до законодавства. 

                                            

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення апарату ФПУ