120256296 796773

 

Чи призначається дострокова пенсія за віком у разі скорочення штатів та пенсія у разі втрати годувальника без довідки з місця навчання дитини у вищому навчальному закладі?

 

1. В осіб передпенсійного віку, які в умовах воєнного стану втратили роботу та заробітну плату (дохід), в т.ч. через перебування у відпустці без збереження заробітної плати, тимчасове припинення трудового договору, що передбачено прийнятим Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15 березня 2022 р. №2136, виникають питання чи можуть вони звільнитися з роботи і скористатися правом дострокового виходу на пенсію за віком.

На сьогоднішній день чинним законодавством не передбачено можливості призначити дострокову пенсію на зазначених підставах.

          Як відомо, норма щодо дострокового призначення пенсії за віком (за 1,5 року до досягнення пенсійного віку) існувала до 01.01.2015 р., але була скасована Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 р.   №76-VIII. Протягом всього минулого періоду постійно обговорювалось питання поновлення раніше діючої норми, неодноразово це питання порушувалось Федерацією профспілок України, Конституційним Судом України було схвалено рішення від 22.05.2018 р. №5-р/2018 (про визнання таким, що не відповідає Конституції України підпункт 3 пункту 12 розділу І Закону України від 8.12.2014 р. №76-VIII).

І лише 15 лютого 2022 року Верховною Радою України прийнято внесений Кабінетом Міністрів України Закон України  «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства» яким, зокрема, передбачається право дострокового виходу на пенсію за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» особам, трудовий договір з якими було розірвано з ініціативи роботодавця у зв’язку із змінами в організації праці, в т.ч. з ліквідацією, реорганізацією підприємства, скороченням чисельності або штату підприємства, яким на день звільнення залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку, передбаченого ст. 26 зазначеного Закону, тобто 60 років (незалежно від статі особи), за умови їх реєстрації у службі зайнятості та відсутності для них підходящої роботи, якщо вони мають страховий стаж не менше 35 років – чоловіки, 30 років – жінки.  Проте, зазначений Закон до цього часу не набрав чинності (знаходиться на підписі у Президента України). Тому, скористатися правом  дострокового виходу на пенсію зазначені особи поки що не можуть.

          2. При призначенні та продовженні виплати пенсії у разі втрати годувальника на дітей органам Пенсійного фонду України надаються довідки про навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, професійно-технічних, вищих навчальних закладах.  

          Кабінетом Міністрів України 1 квітня 2022 р. постановою №377 спрощено порядок призначення пенсії у разі втрати годувальника на дітей віком від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання. Так, на період воєнного стану та протягом одного місяця після його припинення пенсії у разі втрати годувальника дітям зазначеного віку, які навчаються за денною формою навчання у закладах професійної (професійно-технічної), фахової перед вищої та вищої освіти, призначається, а виплата раніше призначеної продовжується, без надання довідки закладу освіти, на підставі даних про навчання за денною формою навчання у 2022 році з Єдиної державної електронної бази з питань освіти. 

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення апарату ФПУ