Відповідно до статті 7 Закону України «Про Державний бюджет  на 2022 рік» з 1 липня ц.р. збільшено розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 1934 грн до 2027 грн.

vyplaty 2 5 1300x820

Зазначене було підставою для підвищення пенсій, яке проведено автоматичним способом, тобто без звернення пенсіонерів, за матеріалами пенсійних справ. При цьому, не всі пенсії підвищено, а розмір підвищення не однаковий для всіх пенсіонерів і залежить від складових пенсійної виплати (основного розміру пенсії, надбавок та підвищень до пенсій), при обчисленні яких застосовується розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Так, підвищено розміри надбавок і підвищень до пенсій особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій, учасникам війни, мінімальні пенсійні виплати для шахтарів, у разі втрати годувальника та інші.

Стосовно підвищення мінімального розміру пенсії та надбавки до пенсії за понаднормовий стаж, то воно провадиться лише непрацюючим пенсіонерам. Пенсіонерам, які продовжують працювати, збільшення зазначених розмірів виплат здійснюватиметься після звільнення їх з роботи, виходячи з розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб на момент звільнення.

При цьому, не підвищувалися, а залишилися у раніше призначеному розмірі підвищення (надбавки) до пенсій, зокрема:

- дітям війни  (66,13 грн);

- особам, які проживають у гірських населених пунктах (розмір пенсії збільшується на 20%);

- на утриманців (150,00 грн – до пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування»);

- громадянам, які необґрунтовано зазнали політичних репресій і згодом були реабілітовані - в розмірі 54,40 грн, а членам їх сімей, яких було примусово переселено, - 43,52 грн.

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення апарату ФПУ