zajna

Напередодні засідання правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття 30 вересня відбулося засідання профспілкової сторони членів правління, на якому було вироблено позицію сторони щодо питань проекту порядку денного позачергового засідання.

1 жовтня відбулося позачергове засідання правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на якому позицію профспілкової сторони було доведено до усього складу правління.

Правлінням підтверджено повноваження Шолудько Віри Максимівни - заступника голови Конфедерації Вільних профспілок України, делегованої СПО профспілок до правління Фонду замість вибулого у зв’язку з переходом на державну службу Омельчука Є.В.

Прийнято зміни до бюджету Фонду на 2013 рік. Зокрема, внесено зміни до доходної частини бюджету Фонду за рахунок уточнення залишку на початок року у сумі 307,6 млн. грн., що виник у зв‘язку із здійсненням органами Казначейства несвоєчасного перерахування коштів за платіжними дорученнями, поданими на оплату центрами зайнятості у грудні 2012 року (перераховано органами Казначейства у січні 2013 року), а також залишку коштів від надання платних послуг центрами професійно-технічної освіти та Інститутом підготовки кадрів державної служби зайнятості у сумі 570,2 тис. грн. та відповідно збільшено видаткову частину бюджету.

Розглянуто проект про внесення змін до Статуту Фонду та прийнято рішення щодо створення тристоронньої робочої групи (по 2 представники від кожної із сторін), яка у місячний строк опрацює зміни до Статуту та винесе їх на розгляд наступного засідання правління Фонду.

Затверджено з урахуванням позиції профспілок Порядок проведення конкурсного відбору банків для розміщення тимчасово вільних коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на вкладних (депозитних) рахунках.

Прийнято постанову правління Фонду «Про розстрочення погашення боргу ПАТ «Херсонський суднобудівний завод», що дозволяє Державному центру зайнятості надати письмову згоду цьому підприємству на розстрочку з погашення боргу перед Фондом рівними частинами щоквартально терміном на півтора року. По суті це убезпечує підприємство від банкрутства, підтримує робочі місця і зайнятість.

Члени правління також розглянули і взяли до відома інформацію щодо стану будівництва та введення в експлуатацію адміністративної будівлі по вул. Астраханській, 9-17 у м. Києві та про стан заборгованості з гарантованих виплат застрахованим особам за рахунок коштів Фонду соціального страхування на випадок безробіття. Зокрема, Державний центр зайнятості поінформував правління Фонду, що Фонд фінансово спроможний забезпечити всі заплановані видатки, пов'язані із здійсненням функцій, покладених на органи державної служби зайнятості. Фінансування органів державної служби зайнятості здійснюється своєчасно та в повному обсязі. Видатки на виплату допомоги по безробіттю відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» є захищеними та здійснюються у першочерговому порядку.

Станом на 30 вересня 2013 р. загальний обсяг не перерахованих органами Казначейства коштів Фонду склав 462,1 млн. грн., в тому числі на виплату допомоги по безробіттю на суму 307,9 млн. грн., з них 45,1 млн. грн. - за платежами серпня. За інформацією Казначейства 30 вересня здійснюватиметься оплата платіжних доручень на суму 144,4 млн. гривень.

Керівники центрів зайнятості неодноразово зверталися до відповідних, органів Казначейства щодо своєчасності здійснення соціальних виплат, а також за сприянням у вирішенні питання до органів прокуратури. Державний центр зайнятості за останні два місяці направив чотири звернення відповідного змісту Голові Казначейства. Це питання знаходиться на постійному контролі кожного керівника центру зайнятості. Щоденно здійснюється моніторинг для аналізу та оцінки стану виплати страхових коштів, який щодня подається до Мінсоцполітики для подальшого інформування Прем'єр-міністра України.

Департамент соціального діалогу

та соціального страхування апарату ФПУ