a5dcf957 45d21b255966d0bc5a2998a047a31b7e

З початком повномасштабного військового вторгнення Російської Федерації особи, які проживають/проживали на території, на якій ведуться (велися) бойові дії, та/або на тимчасово окупованій Російською Федерацією територіях, не завжди могли своєчасно звернутися за призначенням пенсії, тому пенсії таким особам призначалися не з моменту набуття права на пенсію, а з моменту звернення за її призначенням, тобто з пізніших термінів.

Нагадаємо, що відповідно до статті 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсії призначаються:

1) пенсія за віком - з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку,

2) пенсія по інвалідності - з дня встановлення інвалідності, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності;

3) пенсія у зв'язку з втратою годувальника - з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня смерті годувальника.

З метою врегулювання зазначеного вище питання Федерація профспілок України зверталася до Міністерства соціальної політики України, зокрема, пропонувалося сприяти у прискоренні прийняття проекту Закону України «Про внесення зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення пенсій особам, які проживають на тимчасово окупованій території, на якій ведуться бойові дії» (реєстр.№8198).

Верховною Радою України 20 березня 2023 року прийнято зазначений Закон №2981-IX, яким, зокрема, врегульовується питання визначення строків, з яких призначаються пенсії особам, які не змогли вчасно звернутись за призначенням пенсії у зв’язку з проживанням на території, де ведуться бойові дії або на тимчасово окупованій території.  Зокрема, Законом №2981 передбачено, що  особам, які проживають на зазначених територіях, у разі їх звернення за призначенням пенсії у період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох місяців після його припинення або скасування, пенсія (за умови, що строк звернення за призначенням відповідної пенсії, передбачений статтею 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», не сплив станом на 24 лютого 2022 року) призначається:

за віком – з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку;

по інвалідності – з дня встановлення інвалідності;

у зв’язку з втратою годувальника – з дня, що настає за днем смерті годувальника;

за вислугу років – з дня, наступного за днем звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію, але не раніше 24 лютого 2022 року.

При цьому Законом №2981 визначено, що такі пенсії обчислюються з урахуванням показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року, з якого призначено пенсію. Тобто, якщо пенсію призначатиметься з 2022 року, то при її обчисленні застосовуватиметься показник середньої заробітної плати – 10 846,37 грн, а якщо з 2023 року – то, відповідно, 12236,71 грн.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та тимчасово окупованих Російською Федерацією територій України формується у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Законом також передбачено, що особам, які проживають/проживали на території, на якій ведуться (велися) бойові дії, та/або на тимчасово окупованій Російською Федерацією територіях, яким у період з 24 лютого 2022 року до набрання чинності цим Законом (до 15 квітня 2023 року), пенсію було  призначено з дня звернення, за їх бажанням пенсія може бути переглянута з урахуванням зазначених змін.

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення апарату ФПУ