43151 s

 

 

До Федерації профспілок України продовжують надходити звернення від громадян та територіальних профспілкових організацій про факти затримок страхових соціальних виплат, що здійснюються за рахунок коштів фондів соціального страхування, а саме оплати допомоги з тимчасової непрацездатності та по безробіттю.

У зв’язку із соціальною гостротою цього питання Федерація профспілок України, СПО об'єднань профспілок, а також від імені правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Голова правління Фонду Осовий Г.В. звертались до Прем’єр-міністра України, Міністра фінансів України, Міністра соціальної політики України, Державного казначейства України, внаслідок чого були надані відповідні доручення Прем’єр-міністра України Азарова М.Я.

Крім того, це питання постійно підіймається представником профспілок на засіданнях Уряду. Зокрема, на останньому засіданні Кабінету Міністрів України 9 жовтня було наголошено перед Прем’єр-міністром України, Міністром фінансів України, що саме проблеми із проходженням коштів фондів соціального страхування через єдиний казначейський рахунок стали причиною виникнення багатомільйонної заборгованості перед застрахованими особами та соціальної напруги в суспільстві.

Також Головою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, зазначене питання неодноразово вносилось на розгляд правління Фонду. На останньому засіданні правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, яке відбулось 8 жовтня 2013 року було надано протокольне доручення керівництву Виконавчої дирекції Фонду вжити усіх можливих заходів впливу для позитивного вирішення питання проходження коштів Фонду через рахунки, відкриті у відділеннях Державної казначейської служби України для повноцінного забезпечення виконання зобов’язань Фонду перед застрахованими особами.

За офіційною інформацією Виконавчої дирекції Фонду на сьогодні кошти з її небюджетного рахунку на фінансування матеріального забезпечення та надання соціальних послуг застрахованим особам перераховуються своєчасно та у повному обсязі.

Міністерство соціальної політики України також надало відповідь СПО об'єднань профспілок з цього приводу, в якому зазначило, що ним опрацьовано плани-графіки з відповідними пропозиціями щодо виплат по коштах фондів соціального страхування виконавчих дирекцій фондів з Казначейством, які відповідними дирекціями надіслані до Казначейства.

11 жовтня п.р Прем’єр-міністр України Азаров М.Я. коментуючи ситуацію, що склалася, на своїй сторінці у Facebook наголосив, що затримки з виплатами соціальних допомог пов’язані з важкою економічною ситуацією: «Я уже отвечал на этот вопрос и могу твердо сказать, что ситуация улучшится. А причина лежит в той плоскости, что и в других странах, которые нас окружают, прежде всего, это сложная экономическая ситуация, с одной стороны, а с другой стороны – не всегда ответственная работа тех людей, которые не понимают, что на первом месте должны, прежде всего, стоять социальные выплаты. Поэтому я бы посоветовал Вам и всем другим, кого это касается, выслать подробное сообщение: город, какая область, какой вид выплат и как долго задерживается. В этом случае появится возможность сразу же конкретно решить этот вопрос без всяких обобщений» (джерело - UBR).

На засіданні Уряду, яке відбулось 17 жовтня п.р. Прем’єр-міністр України Азаров М.Я. дав жорстку оцінку ситуації та команду погасити борги по страховим соціальним виплатам по вагітності та пологах і з тимчасової непрацездатності. З єдиного казначейського рахунку виділено понад 250 млн. гривень на зазначені цілі.

Ця ситуація також була розглянута 17 жовтня на засіданні СПО об'єднань профспілок. Було прийнято рішення продовжити роботу профспілкових організацій на місцях по зверненням членів профспілок з питань заборгованості по страховим соціальним виплатам на пряму до Уряду, у тому числі через «гарячу урядову лінію» за номером телефону 0-800-507-309 та через веб-сайт www.ukc.gov.ua. (http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=244209261&cat_id=244209257).

 

 

Департамент соціального діалогу та
соціального страхування апарату ФПУ