rOVPuozMOefOtBgtLATx.w575

З 1 січня 2023 року набрав чинності Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», в редакції Закону від 21.09.2022р. №2620-IX, яким внесено суттєві зміни щодо соціального захисту осіб, які потерпіли внаслідок нещасного випадку на виробництві.

 

Якщо до цієї дати зазначеним особам надавалися соціальні послуги (лікування, санаторно-курортне лікування, забезпечення необхідними ліками, надання технічних та інших засобів реабілітації, протезування тощо) у повному обсязі за рахунок коштів соціального страхування, то після 1 січня ц.р. ці послуги для потерпілих надаються в порядку і в обсягах, визначених відповідними законодавчими актами.

Зокрема передбачено, що потерпілі мають право на лікування та реабілітацію у сфері охорони здоров’я в закладах охорони здоров’я, що проводяться відповідно до вимог законів України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» та «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я». Проте, за наявною інформацією, під час лікування потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві окремі медичні послуги оплачуються самим потерпілим, що не відповідає нормам Закону України «Про охорону праці» щодо забезпечення повного відшкодування шкоди особам, які потерпіли від нещасного випадку на виробництві чи профзахворювання.

У зв’язку з цим СПО об’єднань профспілок звернувся до відповідних міністерств та Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів щодо необхідності забезпечення лікування потерпілих у повному обсязі за рахунок коштів державного бюджету чи соціального страхування. Зокрема, запропоновано передбачити відповідні норми у Законі №1105 при опрацюванні законопроектів, які знаходяться на розгляді Верховної Ради України (реєстр. №№9214, 9417, 9417-1, 10017).

Питання щодо порушення прав потерпілих на виробництві також знаходиться на розгляді  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

У додатку - відповіді із зазначеного питання, надані на звернення СПО об’єднань профспілок

Міністерством соціальної політики України

Міністерством охорони здоров’я України

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення ФПУ