20240118 110439

18 січня 2024 року у рамках Спільного представницького органу об’єднань профспілок проведено нараду, ініційовану Профспілкою працівників вугільної промисловості України, щодо заборгованості із сплати єдиного внеску на державних вугільних підприємствах та віднайдення шляхів її вирішення.

Відкриваючи нараду перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок О.Шубін зазначив про важливість питання, винесеного на обговорення, та окремо зупинився на проблемах, з якими стикаються працівники  державних вугільних підприємств через заборгованість із сплати єдиного внеску.  Зокрема йшлося про те, що працівникам підприємств, які мають заборгованість із ЄСВ у попередніх періодах, а також штрафи і пеню, нарахований роботодавцями єдиний внесок не зараховується для підтвердження страхового стажу та врахування заробітку при встановленні страхових виплат та реалізації права на пенсійне забезпечення, а спрямовується на сплату штрафів і пені, недоїмки із єдиного внеску  попередніх періодів. Зазначив про урядові законодавчі ініціативи, які напрацьовувалися із вирішення зазначеної проблеми, які залишаються нереалізованими.

20240118 110757

Голова Профспілки працівників вугільної промисловості України А.Зимін окреслив ситуацію із заборгованістю із сплати єдиного внеску на державних вугільних підприємствах та зазначив, що в першу чергу від цього страждають працівники, які не отримують в повному розмірі оплату лікарняних листів, яким не зараховуються періоди такої роботи до страхового стажу тощо. У обговоренні зазначеного питання взяли участь представники територіальних комітетів профспілки, які поінформували про стан справ на підприємствах та внесли пропозиції щодо вирішення порушених питань.

Присутні на засіданні народний депутат України М.Бондар, народний депутат України, голова Конфедерації вільних профспілок України М.Волинець повідомили про напрацьовані ними законодавчі ініціативи з питання реструктуризації заборгованості із сплати єдиного внеску державним вугільним підприємствам та списання відповідних штрафних санкцій.  

20240118 110617

Запрошені до участі у нараді заступник Міністра енергетики України О.Хейло, заступник Міністра соціальної політики України Д.Марчак, заступник Міністра фінансів України Р.Єрмоличев висловили позицію очолюваних ними відомств щодо напрямів вирішення питання погашення заборгованості із сплати єдиного внеску.

Учасники наради дійшли спільної згоди щодо необхідності системного вирішення винесеного на обговорення питання.

Підсумовуючи нараду було ухвалено рішення про опрацювання фахівцями Міненерго спільно з представниками Мінсоцполітики, Мінекономіки та Мінфіну за участі представників профспілок пропозицій щодо законодавчого вирішення питання погашення із заборгованості єдиного внеску на державних вугільних підприємствах та пов’язаних із цим проблем.

20240118 110936

20240118 110808

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення