20240201 111139

1 лютого 2024 року у Києві у Будинку профспілок відбулось засідання робочої групи ФПУ, створеної відповідно до рішення Ради ФПУ, з напрацювання законодавчих пропозицій щодо  забезпечення у повному обсязі прав потерпілих на виробництві на відшкодування отриманої ними шкоди.

 

У нараді взяли участь заступник Голови ФПУ Василь Андреєв, керівник Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення апарату ФПУ Володимир Максимчук, керівник департаменту охорони праці апарату ФПУ Юрій Андрієвський, фахівці профільних структурних підрозділів членських організацій ФПУ.

20240201 111356

Проблема полягає в тому, що з набранням чинності з 1 січня 2023 року  Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», в редакції Закону від 21.09.2022р. №2620-IX, значно погіршено соціальний захист осіб, які потерпіли внаслідок нещасного випадку на виробництві чи профзахворювання. Якщо до цього зазначеним особам надавалися соціальні послуги (лікування, санаторно-курортне лікування, забезпечення необхідними ліками, надання технічних та інших засобів реабілітації, протезування тощо) у повному обсязі за рахунок коштів соціального страхування, то після 1 січня 2023 року ці послуги потерпілі на виробництві не отримують в повному обсязі.

20240201 111240

Наразі під час лікування потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві окремі медичні послуги, зокрема, дороговартісні (проведення операцій, придбання медичних засобів) оплачуються самим потерпілим. І це незважаючи на те, що працівник є застрахованою особою у соціальному страхуванні від нещасного випадку на виробництві, за нього сплачувалися цільові страхові внески і в разі настання страхового випадку мають покриватися всі витрати, пов’язані із відновленням його здоров’я внаслідок заподіяння шкоди, у тому числі й на лікування.

З 1 січня 2023 року не всі лікарські засоби (ліки), зазначені у виданих лікарями рецептах (пов’язаних з травмою на виробництві), видаються потерпілим безоплатно. Є проблеми з фінансуванням протезування та інших послуг для потерпілих.

20240201 111610

Таким чином, порушено основний принцип соціального страхування від нещасних випадків на виробництві – відшкодування застрахованій особі в повному обсязі шкоди внаслідок нещасного випадку на виробництві.

Учасниками робочої групи обговорено питання щодо змісту законопроекту та подальшої роботи профспілок з напрацьованими законодавчими пропозиціями для внесення їх через народних депутатів на розгляд Верховної Ради України.

 20240201 111011

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення ФПУ