Nes4asnyjVypadok09

У разі смерті працівника внаслідок нещасного випадку на виробництві його сім’ї передбачені разові та щомісячні страхові виплати, розміри та умови здійснення яких визначено Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон).

Слід нагадати, що постановою правління Фонду соціального страхування України від 25.02.2021 №7 було внесено доповнення до пункту 5.1 Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат, затвердженого постановою правління Фонду 19.08.2018 року №11, якими передбачено, що для отримання одноразової допомоги сім’єю потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві, зокрема, його дружиною (чоловіком) або дитиною, реєстрація їх місця проживання повинна співпадати з реєстрацією місця проживання померлого потерпілого. Цими змінами фактично були звужені законодавчо визначені права застрахованих осіб у цій сфері, що викликало відповідні звернення профспілкових організацій.

Федерація профспілок України (з урахуванням листів профспілкових організацій, зокрема Федерації профспілок Хмельницької області) зверталась до Фонду соціального страхування, Міністерства соціальної політики та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо усунення зазначених порушень шляхом приведення положень Порядку №11 до норм Закону.

Уповноваженим Верховної Ради України було підтримано пропозиції Федерації профспілок і запропоновано Мінсоцполітики підготувати необхідні зміни до зазначеного Порядку. Але внесення таких змін затрималось через початок повномасштабного вторгнення рф в Україну та ліквідацію Фонду соціального страхування. Проте це питання постійно знаходилось на контролі у ФПУ.

На виконання Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», в редакції Закону України від 21 вересня 2022 року №2620-IX, який набрав чинності з 1 січня 2023 року, Пенсійним фондом України було підготовлено і затверджено Порядок призначення, перерахування, та здійснення страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності (постанова правління №4-1 від 26.01.2024р.). 

Зазначеним Порядком не передбачено норми, що для отримання одноразової допомоги на сім’ю дружиною (чоловіком), реєстрація їх місця проживання повинна співпадати з реєстрацією місця проживання померлого потерпілого. Тому якщо, наприклад, у разі смерті чоловіка у його дружини було інше місце реєстрації, то це не є підставою для відмови в призначенні для неї одноразової допомоги.   

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення апарату ФПУ