mms img38373

 

30 травня п.р. відбулося чергове засідання правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Серед інших на засідання вносились питання про формування нового складу правління на наступний шестирічний період, про визначення черговості головування у правлінні Фонду на наступний шестирічний період, про звіт голови правління Фонду з травня 2012 по травень 2014 року, про обрання Голови правління Фонду, про звіт Фонду за 2013 рік, про зміни до бюджету Фонду на 2014 рік, про оздоровлення застрахованих осіб та членів їх сімей, у тому числі дітей у 2014 році, про дозвіл фінансувати оздоровлення дітей у дитячих закладах оздоровлення від 14 днів і більше, про затвердження граничних норм витрат на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей застрахованих осіб у дитячих закладах оздоровлення на 2014 рік тощо.

На розгляд наступного засідання правління перенесли розгляд питання про внесення змін до структури та чисельності працівників органів Фонду.

У звіті Голови правління Фонду Осового Г.В. зокрема, було зазначено, що за два останні роки при головуванні у правлінні представників профспілок - з травня 2012 по травень 2014 років, забезпечення застрахованих осіб соціальними послугами, а саме санаторно-курортним лікуванням збільшилось на 65% (на 180 311 осіб), оздоровлення дітей в дитячих закладах оздоровлення - на 208 444 тис.грн. (на 46,35%) або на 45 240 дітей.  Завершуючи свою каденцію Голова правління Фонду Осовий Г.В. побажав наступникам продовжити та покращити відповідний стан речей, та вирішити ряд інших нагальних проблем та викликів, які ставить перед цим видом страхування сьогодення.

За домовленістю сторін встановлено черговість головування у правлінні Фонду на наступний шестирічний період: перші 2 роки - сторона роботодавців, наступні 2 роки - урядова сторона, наступні 2 роки - сторона застрахованих осіб, представлена профспілками.

Головою правління обрано представника роботодавців - Третьякова Дмитра Юрійовича.

Звіт виконання бюджету Фонду засвідчив, що у 2013 році не у повному обсязі було виконано дохідну частину бюджету Фонду - на 95,9% від запланованого рівня. Видаткову частину вдалось виконати лише на 88 відсотків відносно запланованого. З усіх видаткових статей майже повністю виконано лише статтю по фінансуванню оздоровлення дітей у ДОЗ - на 99,3%. На всі 100% не було виконано жодної з видаткових статей.

Зміни до бюджету Фонду обумовлені змінами макропоказників економічного і соціального розвитку України на 2014 рік та зменшенням страхового тарифу на 0,2 відсоткових пункти. 

Разом з тим, збалансованість бюджету Фонду базується на значному скорочені асигнувань на Оздоровчі заходи (на 26,4%), з яких найбільше скорочується фінансування санаторно-курортного лікування (на 507 млн.грн. або на 29,4%) порівняно з попередньо запланованими показниками та повністю скасовується фінансування придбання новорічних подарунків для дітей, незважаючи на відсутність змін до діючого законодавства у цьому питанні. Профспілкова сторона наполягала на збережені фінансування зазначеного напрямку хоча в б у зменшеній сумі, але зазначена пропозиція не знайшла підтримки при прийнятті рішення правлінням Фонду.

Асигнування за статтею бюджету «Організаційно-управлінські заходи» скорочені на 11,6% від передбачених в бюджеті.

Розуміючи необхідність економії страхових коштів, а також ситуацію, що склалася в південних регіонах країни, профспілкова сторона все ж висловила побажання зробити все можливе для збереження максимально можливої у цих умовах чисельності оздоровлених застрахованих осіб в цьому році при подальших внесеннях змін до бюджету поточного року. 

Незважаючи на звернення профспілкової сторони стосовно суттєвого підвищення граничних норм витрат на харчування та лікування дітей в дитячих закладах оздоровлення порівняно із запропонованими виконавчою дирекцією Фонду на 3 гривні день на харчування, правлінням Фонду прийнято рішення збільшити граничні норми витрат тільки на харчування (до 43 грн. на один людино-день), а граничні норми витрат на лікування та культурне обслуговування залишити на попередньо затвердженому рівні - 3 грн.

За наполяганням профспілкової сторони правління Фонду на розгляд правління Фонду було внесено питання про дозвіл фінансувати, як виняток, оздоровлення дітей у дитячих закладах оздоровлення від 14 днів і більше. Ця пропозиція не знайшла підтримки у двох інших представницьких сторін. Ними була запропонована альтернатива дозволити фінансувати за рахунок коштів Фонду перебування дитини у дитячих закладах оздоровлення від 18 днів, оскільки за повідомленням Виконавчої дирекції Фонду більшість регіонів вважають більш припустимим саме такий термін, а з іншого боку – цей термін більш прийнятний при проходженні реєстрації постанови у Міністерстві юстиції України. Відповідне рішення прийнято правлінням.

Додатковим питанням було заслухано інформацію Виконавчої дирекції Фонду стосовно проходження страхових коштів через єдиний казначейський рахунок Державної казначейської служби України. Як повідомила Виконавча Дирекція фонду з більш ніж 1 млрд.грн. боргу станом на 1 травня п.р. - з 26 травня було погашено 626 млн.грн. зокрема на виплати матеріального забезпечення застрахованих осіб, залишився борг за санаторно-курортні послуги, який має бути погашено протягом тижня. Головою правління Фонду Третьяковим Д.Ю. було надано доручення Виконавчій дирекції Фонду щотижня інформувати координаторів трьох представницьких сторін в правлінні Фонду про стан заборгованості по перерахункам страхових коштів Казначейством.

 

Управління з питань соціального страхування 

та пенсійного забезпечення апарату ФПУ

 

mms img38474

 

mms img38498