sem

 

Наприкінці травня – на початку червня ц.р. відбулися засідання правлінь фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, з тимчасової втрати працездатності та від нещасних випадків на виробництві. Крім поточних питань під час засідань правлінь були скориговані показники бюджетів фондів соціального страхування у бік зменшення доходної та відповідно видаткової частини. Причиною цього стало очікуване зниження у 2014 році на 41,6 млрд. грн. фонду оплати праці, з якого сплачується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, ситуація в АР Крим, а також те, що Законом України від 27 березня 2014 року «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» змінено пропорції розподілу єдиного внеску за видами соціального страхування, що призвело до погіршення фінансового стану фондів соціального страхування. 

Крім того, загальною проблемою в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування є те, що проходження коштів фондів соціального страхування через Державне казначейство призводить до значних затримок надходження цих коштів до підприємств та організацій, які надають матеріальне забезпечення та соціальні послуги. Незважаючи на наявність страхових коштів на казначейських рахунках фондів соціального страхування створюється постійна заборгованість перед застрахованими особами. Так, страхові виплати з тимчасової втрати працездатності застрахованим особам в окремим регіонах затримувались від одного до двох місяців.

Несвоєчасне перерахування Казначейством страхових коштів санаторно-курортним закладам призводить до невиплати зарплати працівникам санаторно-курортних закладів протягом кількох місяців, неможливість проведення платежів до державного та місцевого бюджетів, оплати комунальних  послуг, енергоносіїв, закупівлі продуктів харчування, медикаментів тощо.

Ці питання знаходяться на контролі Федерації профспілок України і є постійним предметом переговорів з Кабінетом Міністрів України, Міністерством фінансів, Мінсоцполітики та іншими органами.

4 червня ц.р. відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики і праці, на якому порушувалися актуальні питання соціального страхування та було заслухано інформацію про практику застосування норм Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Пропозиції Федерації профспілок України, надані Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики і праці, були враховані при прийнятті ним  Рішення із зазначеного питання.

Зокрема, Комітетом рекомендовано Кабінету Міністрів України:

забезпечити своєчасне казначейське обслуговування коштів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування і не допускати утворення заборгованості з фінансування фондами страхових виплат та соціальних послуг застрахованим особам;

разом із сторонами соціального діалогу опрацювати питання щодо доцільності вилучення коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування з єдиного казначейського рахунку на спеціальний казначейський рахунок для позабюджетних коштів або обслуговування цих коштів у державних банках;

разом з сторонами соціального діалогу, фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування визначити економічно і соціально обґрунтовані розміри єдиного внеску та пропорції їх розподілу за видами соціального страхування з метою повноцінного та ефективного забезпечення застрахованих осіб матеріальним забезпеченням та соціальними послугами.

Відповідні рекомендації також надано Міністерству соціальної політики України.

До 1 жовтня ц.р. Кабінет Міністрів України, Пенсійний фонд України, фонди загальнообов’язкового державного соціального страхування, сторони соціального діалогу мають поінформувати Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики і праці про хід виконання  зазначеного Рішення.

 

 

Управління з питань соціального страхування

 та пенсійного забезпечення