f

16 вересня п.р. за ініціативи Урядової сторони відбулося позачергове засідання правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. На розгляд правління вносилось лише два питання: зміни до бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на 2014 рік та скасування постанови правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття від 23.07.2014 № 19 «Про затвердження Порядку проведення конкурсного відбору банків для розміщення тимчасово вільних коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на вкладних (депозитних) рахунках».

Зміни до бюджету Фонду поточного року обумовлені вилученням 1 400 млн.грн. з коштів Фонду на користь Пенсійного фонду України та іншими змінами чинного законодавства. Було зроблено все можливе, щоб зазначені зміни якнайменше вплинули на матеріальне забезпечення застрахованих осіб за рахунок страхових коштів, незважаючи на фактичне зменшення надходжень до Фонду. Розрахунок засвідчує, що вдалось залишити навіть резерв Фонду (у вигляді залишку коштів на кінець року), що не вдалось після вилучення коштів, наприклад, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Найбільші скорочення видатків зачепили такі статті як «Здійснення заходів відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» (на 648,95 млн.грн. або 98,6%) та «Професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації» (на 245,55 млн.грн. або на 44,96%). Водночас статтю «Організація громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру» збільшено на 349,74 млн.грн. (або на 86,32%), а статтю «Профілактика настання страхових випадків, допомога по частковому безробіттю» збільшено на 36,56 млн.грн. (або на 76,44%).

Друге питання було обумовлено відмовою Міністерства юстиції України в державній реєстрації зазначеного нормативно-правового акту. Воно викликало бурхливе обговорення, яке призвело до негативного рішення, оскільки при голосуванні не набралось достатньої кількості голосів членів правління для скасування зазначеної постанови правління Фонду.

Управління з питань соціального страхування

та пенсійного забезпечення апарату ФПУ

f3