img 6139 

16 червня 2021 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Осовий Г.В.

Було розглянуто 38 проектів нормативно-правових актів, 7 з яких опрацьовано в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

·  проект Указу Президента України «Про Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021―2026 роки».

СПО об’єднань профспілок надав свої пропозиції, які були враховані частково.

У протоколі узгодження позицій залишилися не відображеними пропозиції профспілок, зокрема щодо розробки та внесення до Верховної Ради України законопроекту щодо внесення змін та доповнень до Конституції України стосовно надання народу права законодавчої ініціативи, враховуючи Висновок Конституційного Суду України від 13 листопада 2019 року № 5-в/2019 до проекту Закону України від 29.08.2019 року № 1015 «Про внесення змін до статті 93 Конституції України (щодо законодавчої ініціативи народу)».

Враховуючи чисельні порушення органами влади та суб’єктами господарювання права громадян на свободу об’єднання, СПО об’єднань профспілок було запропоновано впровадити в Україні інститут омбудсмена з прав громадських об’єднань та відобразити зазначене питання у Національній стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021-2026 роки.

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про запровадження Положення  про Реєстр кваліфікацій», який розглядався СПО об’єднань профспілок і був підтриманий.

·  проект постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію експериментального проекту щодо організації набору до закладів вищої освіти і навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства з використанням Єдиної міжвідомчої інформаційної системи щодо набору іноземних вступників до закладів вищої освіти».

СПО об’єднань профспілок погоджено проект постанови.

 
   

 

14 червня 2021 року - засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Шубін О.О.

Було розглянуто 38 законопроектів та інші питання, зокрема:

·       «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю» (р.№ 5344-3).

СПО об’єднань профспілок вважає, що законопроект потребує доопрацювання, оскільки запропоноване законопроектом визначення осіб з інвалідністю, як осіб зі стійким обмеженням життєдіяльності не є коректним, саме поняття життєдіяльності передбачає комплекс процесів, які характеризують особливості як біологічної, так і соціальної діяльності людей у конкурентному середовищі. Прирівняння стійких розладів функцій організму особи до обмеження її життєдіяльності лише підкреслює актуальність питання інклюзивного пристосування життєвого середовища та не може сприяти забезпеченню прав осіб з інвалідністю на працю.

·   «Про внесення зміни до статті 60 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (щодо посилення пенсійного забезпечення медичних та інших працівників закладів охорони здоров'я)» (р.№ 4001).

Профспілками опрацьовано зазначений законопроект та надано свої пропозиції, зокрема Профспілкою працівників охорони здоров’я запропоновано при доопрацюванні проекту розглянути питання щодо зарахування до стажу роботи зазначеним працівникам у потрійному розмірі.

·       «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо підвищення розміру пенсій особам, які працювали в колгоспах, сільськогосподарських кооперативах, фермерських господарствах та сільськогосподарських підприємствах (організаціях) (р. № 4282).

Підтримуючи пропозиції щодо поліпшення пенсійного забезпечення працівників сільського господарства, профспілки вважають, що підвищення потребує рівень пенсійного забезпечення всім громадянам незалежно від місця їх роботи.

Надання пільг при обчисленні пенсій окремій категорії працівників може бути лише за рахунок додаткових джерел фінансування, а не за кошти єдиного соціального внеску, які призначені для всіх пенсіонерів і мають розподілятися залежно від тривалості страхового стажу та отримуваного заробітку, на який нараховувався єдиний соціальний внесок.

Профспілки вважають, що законопроект потребує доопрацювання

     __________________________

17 червня 2021 року засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, розвитку громад і територій, освіти, науки та інновацій, охорони здоровʼя, захисту довкілля, економічної, фінансової, правової політики та правоохоронної діяльності (у форматі відеоконференції). Прийняв участь –  Лях Д.О., керівник департаменту правового захисту, головний правовий інспектор праці.

На розгляд внесено 8 проектів актів законодавства, 3 з яких опрацьовано профспілковою стороною.

Найбільш важливі:

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2019 р. № 1146» «Про розподіл видатків державного бюджету між закладами вищої освіти на основі показників їх освітньої, наукової та міжнародної діяльності», який розглядався СПО об’єднань профспілок і був підтриманий;

·       проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на період до 31 грудня 2021 року»;

·   проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про підготовку та відзначення у 2021 році 100-річчя національної гідрометеорологічної служби».

__________________________

17 червня 2021 року засідання Урядового комітету з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, міжнародного співробітництва, культури, молоді, спорту та інформаційної політики (у форматі відеоконференції). Прийняв участь –Андреєв В.М., заступник Голови ФПУ, голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України.

Розглядалось 9 проектів актів законодавства.

___________________________

18 червня 2021 року - засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Шубін О.О.

Було розглянуто 42 законопроектів та інші питання, зокрема:

·   «Про внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення» (р.№ 5262).

Профспілками опрацьовано зазначений законопроект та надано свої пропозиції, зокрема, на думку профспілок, проектом не визначено за рахунок яких джерел будуть здійснюватися відповідні відшкодування роботодавцям.

·  «Про внесення зміни до статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо встановлення розміру мінімальної пенсії за віком на рівні мінімальної заробітної плати» (р. № 4041).

СПО об’єднань профспілок погоджено законопроект.

·  «Про внесення змін до Закону України "Про соціальні послуги" щодо поліпшення надання соціальних послуг (р. №3028а) тощо.

Секретаріат СПО об’єднань профспілок