145822578

23 червня 2021 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Осовий Г.В.

Було розглянуто 29 проектів нормативно-правових актів, 8 з яких опрацьовано в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

·  законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження електронних квитків на автомобільному та міському електричному транспорті»;

·  проект Указу Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України “Про Стратегічний оборонний бюлетень України”;

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку взаємодії уповноваженої установи із заявниками, інвесторами із значними інвестиціями, органами державної влади, органами місцевого самоврядування з питань, пов’язаних із супроводом підготовки та реалізації інвестиційних проектів із значними інвестиціями», який розглядався СПО об’єднань профспілок і був підтриманий.

·  проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження вимог до заявника щодо фінансової спроможності для реалізації інвестиційного проекту із значними інвестиціями».

СПО об’єднань профспілок погоджено проект постанови.


24 червня 2021 року засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, розвитку громад і територій, освіти, науки та інновацій, охорони здоровʼя, захисту довкілля, економічної, фінансової, правової політики та правоохоронної діяльності (у форматі відеоконференції). Прийняла участь – Липець Л.В., завідувач відділу експертно-правової роботи виконавчого апарату ЦК Профспілки працівників освіти і науки України.

На розгляд внесено 6 проектів актів законодавства, 5 з яких опрацьовано профспілковою стороною.

Найбільш важливі:

·       законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій уповноважених органів містобудування та архітектури», який розглядався СПО об’єднань профспілок і був підтриманий;

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від12липня 2004 р. № 882 і від 22 травня 2019 р. № 438».

Профспілки підтримали приведення постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від12липня 2004 р. № 882 «Питання стипендіального забезпечення» і від 22 травня 2019 р. № 438» «Про затвердження Положення про науковий ліцей та науковий ліцей-інтернат» до норм Закону України «Про повну загальну середню освіту». Разом з тим висловили свої застереження, зокрема необхідно:

 - у пункті 2 Положення щодо визначення термінів, які вживаються у цьому Положенні, визначити поняття «пансіону» замість скасованого «інтернат»;

- зберегти норму пункту 29 щодо забезпечення учнів, які проживають поза межами населеного пункту, в якому розташований науковий ліцей, їх підвезенням, виклавши абзац другий у наступній редакції: «Для учнів, які проживають поза межами населеного пункту, в якому розташований науковий ліцей із пансіоном, у разі неможливості забезпечення їх проживання в пансіоні здійснюється їх підвезення у дні навчання до такого закладу та додому».

- зберегти норму щодо перебування учнів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на повному державному утриманні в пансіоні відповідно до установлених законодавством норм для цієї категорії дітей тощо.

На засіданні Урядового комітету було надано доручення Міністерству освіти і науки України ще раз повернутися до розгляду пропозицій профспілок для можливого їх врахування.  

·       проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції розвитку електронної охорони здоров’я» тощо.

__________________________

24 червня 2021 року засідання Урядового комітету з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та соціальної політики (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Прийняв участь – Гербеда В.В., голова Всеукраїнської незалежної професійної спілки працівників транспорту. На розгляд внесено 5 проектів актів законодавства, 3 з яких опрацьовано профспілковою стороною:

·       законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення розміру щорічної разової грошової допомоги до 5 травня», який розглядався СПО об’єднань профспілок і був підтриманий;

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», до якого СПО об’єднань профспілок надав свої пропозиції, зокрема не підтримано:

- запропоновані зміни щодо доповнення пункту 36 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1751, нормою про припинення допомоги на дітей одиноким матерям (батькам) у разі, якщо діти, які навчаються у закладах загальної середньої освіти та входять до складу сім’ї, відсутні на навчальних заняттях з невідомих або без поважних причин протягом десяти навчальних днів підряд;

- доповнення названого Порядку абзацом такого змісту: „Допомога на дітей одиноким матерям у зазначеному випадку призначається, якщо у багатодітній сім'ї виховуються троє і більше дітей віком до 18 років (якщо діти навчаються за денною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, — до закінчення такими дітьми закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років), за умови, що загальна площа житла не перевищує 13,65 кв. метра на одного члена сім'ї та додатково 35,22 кв. метра на сім'ю".

___________________________

24 червня 2021 року засідання Урядового комітету з питань національної безпеки і оборони, стратегічних галузей промисловості, паливно-енергетичного комплексу та інфраструктури (у режимі відеоконференції). Прийняла участь – Плахова К., заступник голови Професійної спілки працівників авіабудування та машинобудування України.

На розгляд внесено 7 проектів актів законодавства, зокрема:

·         законопроект «Про внесення зміни до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. № 426»;

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження фінансового плану державного підприємства “Укрхімтрансаміак” на 2021 рік».

Секретаріат СПО об’єднань профспілок