А15

30 червня 2021 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь заступник голови СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації професійних спілок транспортників України Бубняк В.М.

Було розглянуто 20 проектів нормативно-правових актів, з яких опрацьовано в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

·                                                                                                                                                                     проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 р. № 882 «Питання стипендіального забезпечення» і від 22 травня 2019 р. № 438» «Про затвердження Положення про науковий ліцей та науковий ліцей-інтернат»;

·  проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Технічного регламенту морського обладнання»;

·  проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 12 липня 1999 р. № 1228» «Про надання суб’єктам господарювання повноважень на право здійснення експорту, імпорту товарів військового призначення та товарів, які містять відомості, що становлять державну таємницю».

30 червня 2021 року - засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Шубін О.О.

Було розглянуто 44 законопроектів та інші питання, зокрема:

·                                                         «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю» (р.№ 5344-3).

СПО об’єднань профспілок вважає, що законопроект потребує доопрацювання, оскільки запропоноване законопроектом визначення осіб з інвалідністю, як осіб зі стійким обмеженням життєдіяльності не є коректним, саме поняття життєдіяльності передбачає комплекс процесів, які характеризують особливості як біологічної, так і соціальної діяльності людей у конкурентному середовищі. Прирівняння стійких розладів функцій організму особи до обмеження її життєдіяльності лише підкреслює актуальність питання інклюзивного пристосування життєвого середовища та не може сприяти забезпеченню прав осіб з інвалідністю на працю.

·                                                         «Про внесення зміни до статті 60 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (щодо посилення пенсійного забезпечення медичних та інших працівників закладів охорони здоров'я)»(р.№ 4001).

Профспілками опрацьовано зазначений законопроект та надано свої пропозиції, зокрема Профспілкою працівників охорони здоров’я запропоновано при доопрацюванні проекту розглянути питання щодо зарахування до стажу роботи зазначеним працівникам у потрійному розмірі.

·                                                         «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо підвищення розміру пенсій особам, які працювали в колгоспах, сільськогосподарських кооперативах, фермерських господарствах та сільськогосподарських підприємствах (організаціях) (р. № 4282).

Підтримуючи пропозиції щодо поліпшення пенсійного забезпечення працівників сільського господарства, профспілки вважають, що підвищення потребує рівень пенсійного забезпечення всім громадянам незалежно від місця їх роботи.

Надання пільг при обчисленні пенсій окремій категорії працівників може бути лише за рахунок додаткових джерел фінансування, а не за кошти єдиного соціального внеску, які призначені для всіх пенсіонерів і мають розподілятися залежно від тривалості страхового стажу та отримуваного заробітку, на який нараховувався єдиний соціальний внесок.

Профспілки вважають, що законопроект потребує доопрацювання

     __________________________

1 липня 2021 року засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, розвитку громад і територій, освіти, науки та інновацій, охорони здоровʼя, захисту довкілля, економічної, фінансової, правової політики та правоохоронної діяльності (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Гербеда В.В., голова Всеукраїнської незалежної професійної спілки працівників транспорту

На розгляд внесено проектів актів законодавства, 4 з яких опрацьовано профспілковою стороною. 

Найбільш важливі:

·                                                                                                                                                                     проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг», який розглядався СПО об’єднань профспілок і був підтриманий;

·                                                                                                                                                                     проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Провнесення змін до Типової навчальної програми підготовки та перепідготовки водіїв транспортних засобів»;

·  проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Прозатвердження Порядку відбору проектів, пов’язаних з розвитком та модернізацією місцевої інфраструктури, які підлягають фінансуванню згідно з Рамковою угодою між Урядом України та Урядом Королівства Данія щодо загальних умов та   процедур, організаційних заходів та фінансових умов реалізації програми Danida Business Finance в Україні» тощо.

__________________________

1 липня 2021 року засідання Урядового комітету з питань національної безпеки і оборони, стратегічних галузей промисловості, паливно-енергетичного комплексу та інфраструктури (у режимі відеоконференції). Прийняла участь – Плахова К., заступник голови Професійної спілки працівників авіабудування та машинобудування України.

На розгляд внесено 9 проектів актів законодавства.

  Секретаріат СПО об’єднань профспілок