1390

4 серпня 2021 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Осовий Г.В.

Було розглянуто 46 проектів нормативно-правових актів, 19 з яких опрацьовано в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб», який розглядався СПО об’єднань профспілок і був підтриманий.    

·    проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів щодо реалізації Декларації про безпеку шкіл».

СПО об’єднань профспілок погоджено проект постанови.

·       проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії енергетичної безпеки», який підтримано СПО об’єднань профспілок.

  3 серпня 2021 року засідання Урядового комітету з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та соціальної політики (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Лях Д.О., керівник департаменту правового захисту, головний правовий інспектор праці.

На розгляд внесено 8 проектів актів законодавства, 6 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·         законопроект «Про засади державної політики перехідного періоду», який був підтриманий.

·        законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю».

СПО об’єднань профспілок надав свої пропозиції, зокрема зазначалося, що запропоновані у проекті зміни до КЗпП не висвітлюють в повному обсязі питання здійснення заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про охорону праці.

За рішенням Урядового комітету проект було направлено на доопрацювання.

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб» тощо.

    5 серпня 2021 року засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, розвитку громад і територій, освіти, науки та інновацій, охорони здоровʼя, захисту довкілля, економічної, фінансової, правової політики та правоохоронної діяльності (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Драп’ятий Є.М., заступник Голови ФПУ.

На розгляд внесено 9 проектів актів законодавства, 3 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·         проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку найважливіших науково-технічних (експериментальних) розробок за пріоритетними напрямами розвитку науки і техніки в рамках виконання державного замовлення на найважливіші науково-технічні (експериментальні) розробки та науково-технічну продукцію у 2021—2022 роках», який розглядався СПО об’єднань профспілок і був підтриманий;

·         проект постанови Кабінету Міністрів України «Про граничну вартість документів про здобуття фахової передвищої освіти, що виготовляються за рахунок коштів державного (місцевого) бюджету».

Проект постанови опрацьовано Профспілкою працівників освіти і науки України та надано зауваження, які направлено Міністерству освіти і науки України.

    5 серпня 2021 року засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, розвитку громад і територій, освіти, науки та інновацій, охорони здоровʼя, захисту довкілля, економічної, фінансової, правової політики та правоохоронної діяльності (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Драп’ятий Є.М., заступник Голови ФПУ.

На розгляд внесено 1 проект акта законодавства, зокрема:

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

  Секретаріат СПО об’єднань профспілок