spisok dokumentov

11 серпня 2021 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Осовий Г.В.

Було розглянуто 50 проектів нормативно-правових актів, 23 з яких опрацьовано в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до пункту 12 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній», який розглядався СПО об’єднань профспілок і був підтриманий.

·    проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання страхових виплат, передбачених статтею 39 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”».

Профспілка працівників охорони здоров’я України вважає, що пропозиція щодо подання до Фонду соціального страхування України та Мінсоцполітики декількох примірників оригіналу одного й того ж документу акту розслідування нещасного випадку, гострого професійного захворіння (отруєння) аварії є недоцільною. Особливо, якщо враховувати на той факт, що Президент України 6 серпня ц.р. підписав Закон «Про особливості надання публічних (електронних) послуг» № 1689-ІХ, положення якого спрямовані на переведення публічних послуг в електронну форму. Тому треба мати єдину інформаційну базу для запобігання такої бюрократизації процесу.

·       проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Деякі питання фінансування оснащення закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти».

Проектом передбачається, що перевагу щодо забезпечення обладнанням їдалень (харчоблоків) надано закладам загальної середньої освіти з контингентом не менш 400 учнів, для опорних закладів – не менш 200 учнів, розташованих у гірських пунктах – не менш 200 учнів. Профспілки вважають, що зазначені обмеження щодо контингенту учнів потребують вилучення з проекту розпорядження. Крім того, запропонували в пункті 1 проекту розпорядження наголосити на необхідності першочергово використовувати залишки освітньої субвенції на цілі, передбачені у самих розпорядженнях Уряду.

9 серпня 2021 року засідання Урядового комітету з питань національної безпеки і оборони, стратегічних галузей промисловості та інфраструктури (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Андреєв В.М., голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України.

На розгляд внесено 8 проектів актів законодавства.

12 серпня 2021 року засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, освіти, науки та інновацій, охорони здоровʼя, правової політики та правоохоронної діяльності (у форматі відеоконференції). Прийняла участь – Гурневич В.В., завідувач відділу захисту економічних прав членів Профспілки працівників державних установ України.

На розгляд внесено 4 проекти актів законодавства, 4 з яких опрацьовано профспілковою стороною та надано низку зауважень і пропозицій, зокрема:

·       законопроект «Про внесення змін до Закону України Про  державну службу щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад».

За рішенням Урядового комітету проект було направлено на доопрацювання.

·         проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку формування фонду оплати праці  державних службовців у державному органі».

Профспілки не підтримали зазначений проект постанови. На засіданні Урядового комітету за пропозицією представника СПО об’єднань профспілок було запропоновано направити проект на доопрацювання, про що прийнято відповідне рішення.

·         проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку скасування рішення про присудження ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації».

Зауваження Профспілки працівників освіти і науки України направлено Міністерству освіти і науки України.

Секретаріат СПО об’єднань профспілок