1458225781 net 1

26 серпня 2021 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Осовий Г.В.

Було розглянуто 24 проекти нормативно-правових актів, 6 з яких опрацьовано в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

·      законопроект «Про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну експертизу», який відповідними галузевими профспілками підтримано;

·      проекти постанов Кабінету Міністрів України:

- «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання зобов’язань України у сфері міжнародного науково-технічного та освітнього співробітництва», який також підтримано;

- «Про затвердження Порядку скасування рішення про присудження ступеня вищої освіти та присвоєння відповідної кваліфікації».

Профспілкою працівників освіти і науки України до зазначеного проекту постанови надано низку зауважень і пропозицій, які направлено Міністерству освіти і науки України.

·      проекти розпоряджень КМУ:

- «Про схвалення Концепції Державної цільової соціальної програми відновлення та розбудови мережі гуртожитків для проживання здобувачів освіти закладів вищої освіти на 2022–2026 роки».

За результатами низки узгоджувальних нарад СПО об’єднань профспілок погоджено проект розпорядження.

- «Про перенесення робочих днів у 2022 році», який профспілковою стороною підтримано

 
   

27 серпня 2021 року – засідання Урядового комітету з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, соціальної політики та у справах ветеранів (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Шубін О.О., перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ.

На розгляд внесено 4 проекти актів законодавства, 3 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·      проекти постанов Кабінету Міністрів України:

- «Деякі питання обчислення середньої заробітної плати», до якого СПО об’єднань профспілок надано зауваження та пропозиції, про що профспілковим представником також було акцентовано увагу безпосередньо на засіданні;

- «Про внесення змін до Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», який підтримано.

_________________________

27 серпня 2021 року засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, освіти, науки та інновацій, охорони здоров’я, правової політики та правоохоронної діяльності (у форматі відеоконференції). Прийняла участь – Орловська І.Г., завідувач відділу правової експертизи департаменту правового захисту апарату ФПУ.

На розгляд внесено 6 проектів актів законодавства, 2 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·      законопроект «Про внесення змін до статті 55 Закону України «Про вищу освіту» щодо основних посад науково-педагогічних працівників», яким передбачається вилучення з переліку посад науково-педагогічних працівників посад директора бібліотеки, директора музею, наукового працівника бібліотеки, наукового працівника музею.

Законопроект не підтримано СПО об’єднань профспілок. Зауваження та пропозиції Профспілки працівників освіти і науки України було направлено головному розробнику, Міносвіти.

·      проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту, та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Зазначений проект постанови підтримано.

Секретаріат СПО об’єднань профспілок