ДОГ

28 жовтня 2021 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Осовий Г.В.

Було розглянуто 73 проекти нормативно-правових актів, 30 з яких опрацьовано в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

·       законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», який розглядався СПО об’єднань профспілок і був підтриманий.

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників».

Профспілкою працівників освіти і науки України не підтримано зазначений проект постанови та надано свої зауваження і пропозиції.

На засіданні Уряду за ініціативою Міністра освіти і науки України було прийнято рішення про зняття проекту з розгляду на доопрацювання, що дало можливість продовжити роботу для врахування профспілкових пропозицій.

·    проект постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію експериментального проекту щодо впровадження нової моделі надання клієнтоорієнтованих послуг центрами зайнятості».

СПО об’єднань профспілок погоджено проект постанови.

27 жовтня 2021 року засідання Урядового комітету з питань економічної, фінансової політики, паливно-енергетичного комплексу, розвитку громад і територій та захисту довкілля (у форматі відеоконференції). Прийняв участь –       Лях Д.О., керівник департаменту правового захисту апарату ФПУ.

На розгляд внесено 15 проектів актів законодавства, 4 з яких опрацьовано профспілковою стороною.

Найбільш важливі:

·    законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю»;

Профспілками опрацьовано зазначений законопроект та надано свої пропозиції, зокрема, запропоновано пункт 2 частини другої статті 264 КЗпП України доповнити словами «за виключенням огляду, перевірки чи розслідування, які державний інспектор проводить на підставі звернення фізичної особи (законного представника) про порушення стосовно неї законодавства про працю».

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 1 березня 2010 р. № 243 і від 17 жовтня 2011 р. № 1056», який розглядався СПО об’єднань профспілок і був підтриманий.

_______________________

28 жовтня 2021 року засідання Урядового комітету з питань національної безпеки і оборони, стратегічних галузей промисловості та інфраструктури (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Жугаєвич Я.В., голова Професійної спілки працівників авіабудування та машинобудування України.

На розгляд внесено 10 проектів актів законодавства, 5 з яких опрацьовано профспілковою стороною.

Найбільш важливі:

·       проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження фінансового плану Державного підприємства обслуговування повітряного руху України на 2022 рік»;

·       проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження фінансового плану державного підприємства “Маріупольський морський торговельний порт” на 2022 рік»;

·       проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану організаційних заходів з перенесення майна, що потрапляє в межі забудови ділянки аеродрому Міжнародного аеропорту “Дніпропетровськ” тощо.

___________________________

29 жовтня 2021 року засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, освіти, науки та інновацій, охорони здоровʼя, правової політики та правоохоронної діяльності (у форматі відеоконференції). Прийняла участь – Гурневич В.В., завідувач відділу захисту економічних прав членів Профспілки працівників державних установ України.

На розгляд внесено 11 проектів актів законодавства, 5 з яких опрацьовано профспілковою стороною, зокрема:

·       законопроекти «Про внесення змін до Закону України “Про державну службу” щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад» та «Про внесення змін до Закону України “Про державну службу”,  до яких Профспілкою працівників державних установ України надано низку зауважень.

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання фінансування закупівлі вакцини проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» тощо.

Секретаріат СПО об’єднань профспілок