Kiev Cabinet of Ministers 

02 грудня 2021 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Осовий Г.В.

Було розглянуто 41 проект нормативно-правових актів, 19 з яких опрацьовано в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку призначення і виплати стипендій».

Профспілкою працівників освіти і науки України не підтримано зазначений проект постанови та надано свої зауважень та пропозиції, які були направлені до Секретаріату Кабінету Міністрів України та Міністерства освіти України для врахування при доопрацюванні.

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Правил користування тепловою енергією», який розглядався СПО об’єднань профспілок і був підтриманий;

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до бюджету Фонду соціального страхування України на 2021 рік».

СПО об’єднань профспілок погоджено проект постанови.

 

  29 листопада 2021 року - засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Шубін О.О.

Було розглянуто 12 законопроектів та інші питання, зокрема:

·       «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці» (р.№ 6067).

СПО об’єднань профспілок вважає, що законопроект потребує доопрацювання, оскільки законопроектом пропонується зменшувати видатки Фонду соціального страхування на випадок безробіття за рахунок самих застрахованих осіб. При цьому не додаються розрахунки стосовно того, яким чином запропоновані зміни вплинуть на економію страхових коштів.

·  «Про основи соціального і правового захисту осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей» (р.№ 6104-1)

Профспілками опрацьовано зазначений законопроект та надано свої пропозиції, зокрема законом також має встановлюватися розмір інших видів одноразової державної грошової допомоги, передбачених частинами 2 - 3 статті 8 цього проекту.

·   «Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства» (р.№ 4668) тощо.

______________________

29 листопада 2021 року засідання Урядового комітету з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, соціальної політики та у справах ветеранів (у форматі відеоконференції). Прийняла участь – Землянська Н.Г., голова Всеукраїнської профспілки виробничників і підприємців.

На розгляд внесено 2 проекти актів законодавства, зокрема:

·   проект постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію експериментального проекту з додаткового соціального захисту працівників підприємств, що перебувають у державній власності та підлягають приватизації»;

·   проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо створення систем та баз даних з питань реінтеграції».

______________________

02 грудня 2021 року засідання Урядового комітету з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, міжнародного співробітництва, культури, молоді, спорту та інформаційної політики (у форматі відеоконференції). Прийняла участь – Брязгунова О.Ю., міжнародний секретар Конфедерації вільних профспілок України.

На розгляд внесено 11 проектів актів законодавства, 6 з яких опрацьовано профспілковою стороною та надано низку зауважень і пропозицій, зокрема:

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін у додатки до постанов Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2008 р. № 704 і від 8 червня 2016 р. № 367», який був підтриманий.

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Технічного регламенту щодо вимог до екодизайну для твердопаливних котлів;

·       проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції Державної цільової національно-культурної програми розвитку народних художніх промислів на 2021—2025 роки».

СПО об’єднань профспілок погоджено проект.

________________________

  02 грудня 2021 року засідання Урядового комітету з питань економічної, фінансової політики, паливно-енергетичного комплексу, стратегічних галузей промисловості, розвитку громад і територій та інфраструктури (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Андреєв В.М., голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України.

На розгляд внесено 19 проектів актів законодавства, 14 з яких опрацьовано профспілковою стороною.

Найбільш важливі:

·    законопроекти «Про проекти законів України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників на своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати” та “Про внесення змін до статті 175 Кримінального кодексу України”»;

СПО об’єднань профспілок опрацьовано зазначений законопроект та надано свої пропозиції, зокрема, профспілки заперечують проти скасування індексації заробітної плати, що передбачено змінами до ст.95 Кодексу законів про працю України та Закону України «Про індексацію грошових доходів населення», виключенням ст.33 Закону України «Про оплату праці»,  заперечують проти скасування  у ст..121 КЗпП норми щодо оплати праці за виконану роботу у відрядженні не нижче середнього заробітку тощо.

На засіданні Урядового комітету було схвалено рішення про зняття його з розгляду.

·        законопроект «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі»

СПО об’єднань профспілок опрацьовано зазначений проект постанови та надано свої зауваження і пропозиції.

На засіданні Урядового комітету було схвалено рішення про зняття його з розгляду.

·  проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання територіальних органів Державної служби з питань праці» тощо.

 Секретаріат СПО об’єднань профспілок