index

Упродовж січня-листопада 2021 року в результаті заходів, здійснених НСПП у ході сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)) та запобігання їх виникненню, погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 666,5 млн грн від загальної суми боргу (понад 1,4 млрд грн), що стала основною причиною виникнення спорів та конфліктних ситуацій.

За цей період Службою проведено 4122 примирні процедури, спрямовані на сприяння вирішенню КТС(К) та запобігання їх виникненню, зокрема 3847 узгоджувальних зустрічей, 273 засідання примирних комісій та 2 засідання трудових арбітражів.

Загалом, упродовж січня-листопада НСПП сприяла вирішенню 369 КТС(К) (3 – на національному, 4 – на галузевому, 5 – на територіальному, 357 – на виробничому рівнях), у яких взяли участь понад 1,6 млн працівників 7758 суб'єктів господарювання.

У зазначених КТС(К) найманими працівниками було висунуто 755 вимог, з яких: 377 (50%) – щодо невиконання вимог законодавства про працю; 173 (23%) – щодо виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень; 157 (21%) – щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту; 48 (6%) – щодо укладення або зміни колективного договору, угоди.

Зокрема, з початку року зареєстровано 213 КТС(К), з яких 40% – у закладах охорони здоров'я; 10% – у закладах освіти; 8% – на підприємствах добувної промисловості; 8% – на підприємствах транспорту; 7% – у сфері державного управління; 27% – на підприємствах інших галузей економіки. Загалом у зазначених спорах найманими працівниками було висунуто 403 вимоги.

Слід зазначити, що питома вага зареєстрованих КТС(К), у яких найманими працівниками висунуто вимоги щодо своєчасності виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї, становить 46%.

За сприяння НСПП упродовж звітного періоду вирішено і знято з реєстрації 185 КТС(К) та 319 вимог, з яких 27% – щодо своєчасності виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї, майже 11% – щодо дотримання законодавства з питань охорони праці, організації робочих місць та виробничого побуту.  Із загальної кількості вирішених КТС(К) понад 43% – у закладах охорони здоров'я.

З метою запобігання виникненню КТС(К) та стабілізації стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ) упродовж січня-листопада п. р. НСПП здійснювались заходи, спрямовані на врегулювання 738 конфліктних ситуацій (2 – на територіальному, 736 – на виробничому рівнях) на 731 підприємстві, з яких майже 28% – у закладах освіти та охорони здоров'я, понад 16,5% – на підприємствах сфери житлово-комунального господарства (ЖКГ).

За сприяння НСПП врегульовано 466 конфліктних ситуацій на 469 підприємствах, з яких 21% у закладах охорони здоров'я, майже 17% на підприємствах сфери ЖКГ.

Завдяки превентивним заходам НСПП лише 28 конфліктних ситуацій (3,8% від загальної кількості) стали предметом виникнення КТС(К).

У рамках реалізації заходів щодо сприяння поліпшенню стану СТВ та запобігання виникненню КТС(К) працівники НСПП брали участь у 273 засіданнях комісій (обласних, місцевих, районних) адміністрацій, де розглядалися, зокрема, питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам 1427 підприємств у сумі майже 3,4 млрд грн.

Відповідно до повноважень НСПП продовжувала здійснювати моніторинг страйків та акцій соціального протесту, надавати консультації та роз'яснення сторонам соціально-трудових відносин щодо врегулювання розбіжностей у рамках чинного законодавства України.

У листопаді поточного року наймані працівники провели 5 акцій соціального протесту, у яких ними було висунуто вимоги відповідно до положень статті 2 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

Упродовж січня-листопада проведено 162 засідання Комісій з проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб'єктів сторін профспілок і організацій роботодавців.

Упродовж січня-листопада п. р. працівниками НСПП підготовлено та розміщено в ЗМІ 1495 публікацій, організовано та проведено 1229 заходів (семінари, наради, круглі столи) з питань забезпечення реалізації в Україні правового механізму вирішення КТС(К) та здійснення соціального діалогу, взято участь у 763 заходах, організованих сторонами соціального діалогу та соціальними партнерами.

Більш детальні данні містяться в Інформації Національної служби посередництва і примирення про стан соціально-трудових відносин, колективні трудові спори (конфлікти) в Україні в січні-листопаді 2021 року, яка надана в рамках співпраці між Федерацією профспілок України та Національною службою посередництва і примирення.

 

                                                     Управління соціального діалогу та

                                                       колективно - договірного регулювання