NSPP

Упродовж січня 2022 року в результаті заходів, здійснених НСПП у ході сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)) та запобігання їх виникненню, погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 37,6 млн грн від загальної суми боргу (572,8 млн грн), що стала основною причиною виникнення спорів та конфліктних ситуацій.

За цей період Службою проведено 264 примирні процедури, спрямовані на сприяння вирішенню КТС(К) та запобігання їх виникненню, зокрема 244 узгоджувальні зустрічі та 20 засідань примирних комісій.

Упродовж січня НСПП сприяла вирішенню 192 КТС(К) (3 – на національному, 4 – на галузевому, 2 – на територіальному, 183 – на виробничому рівнях), у яких взяли участь понад 1,6 млн працівників 7662 суб'єктів господарювання.

Загалом, у зазначених 192 КТС(К) найманими працівниками було висунуто 427 вимог, з яких: 191 (45%) – щодо невиконання вимог законодавства про працю; 115 (27%) – щодо виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень; 87 (20%) – щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту; 34 (8%) – щодо укладення або зміни колективного договору, угоди.

Зокрема, упродовж січня 2022 року НСПП зареєстровано 39 КТС(К) (у 6,5 разів більше порівняно із січнем 2021 року), у яких найманими працівниками було висунуто 61 вимогу (майже у 4 рази більше, ніж у січні минулого року).

Підтверджуються прогнозні висновки НСПП щодо ймовірності виникнення у І півріччі 2022 року КТС(К) та конфліктних ситуацій у галузях охорони здоров'я та освіти. Зокрема, із загальної кількості КТС(К), зареєстрованих у січні, 31% – у закладах освіти, 21% – у закладах охорони здоров'я.

За сприяння НСПП упродовж звітного періоду вирішено і знято з реєстрації 24 КТС(К) та 31 вимогу, з яких понад 74% – щодо своєчасності виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї. Із загальної кількості вирішених КТС(К) 67% – спори у закладах охорони здоров'я, 25% – у закладах освіти.

За результатами моніторингу стану виконання рішень примирних органів та ухилення від участі у примирних процедурах Службою виявлено порушення ст. 13 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

Так, продовжують ухилятися від участі у примирних процедурах: АТ "Українська залізниця" (Київська та Вінницька області); Управління освіти Долинської міської ради (Івано-Франківська область); адміністрація Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького (Львівська область); адміністрація Кривоозерського професійного аграрного ліцею (Миколаївська область); ДП "Полтавський комбінат хлібопродуктів" (Полтавська область).

З метою запобігання виникненню КТС(К) та стабілізації стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ) упродовж січня п. р. НСПП здійснювались заходи, спрямовані на врегулювання 214 конфліктних ситуацій (1 – на територіальному, 213 – на виробничому рівнях) на 225 підприємствах, з яких понад 20% у закладах освіти та охорони здоров'я, 16,8% – на підприємствах сфери житлово-комунального господарства.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року, загальна кількість конфліктних ситуацій, врегулюванню яких сприяла НСПП у закладах охорони здоров'я, збільшилась на 32%.

Упродовж січня п. р. за сприяння НСПП врегульовано 35 конфліктних ситуацій на 35 підприємствах, з яких третина – у закладах охорони здоров'я.

Завдяки превентивним заходам НСПП жодна конфліктна ситуація не стала предметом виникнення КТС(К).

За результатами моніторингу стану СТВ виявлено низку підприємств, де заборгованість із виплати заробітної плати, як один з основних чинників впливу на формування протестного потенціалу, суттєво підвищує ризик прояву протестних настроїв, зокрема і у радикальних формах. Так, станом на 31.01.2022 значна заборгованість (понад 25 млн грн) із виплати заробітної плати спостерігається на наступних підприємствах (по регіонах):

Дніпропетровської області:

– ДП "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова", де заборгованість із виплати заробітної плати становить майже 180 млн грн;

– ПАТ "Дніпропетровський трубний завод" – 79,4 млн грн;

– ДП "Дніпровський електровозобудівний завод" – майже 49,1 млн грн;

– ТОВ "Восток-Руда" – 26,1 млн грн.

Донецької області:

– ПрАТ "Азовзагальмаш" – майже 240,6 млн грн;

– ДП "Вугільна компанія "Краснолиманська" – 109,2 млн грн;

– ТОВ "Краснолиманське" – 92,4 млн грн;

– ПрАТ "Азовелектросталь" – понад 52 млн грн;

– ДП "Шахтоуправління "Південнодонбаське № 1" – 32,7 млн грн;

– Костянтинівське державне науково-виробниче підприємство "Кварсит" – 27,4 млн грн.

Міста Києва та Київської області:

– ДП НДІ "КВАНТ" – майже 115,8 млн грн;

– ПАТ "Київський завод "Радар" – 48,7 млн грн;

– АТ "Завод "Маяк" – 34,6 млн грн;

– ДП "Завод порошкової металургії" – майже 29,6 млн грн.

Полтавської області:

– ПрАТ "АвтоКрАЗ" – майже 28,3 млн грн.

 

 

Сумської області:

– АТ "Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання" – 219,2 млн грн; 

– Казенне підприємство "Шосткинський казенний завод "Зірка" – майже 49 млн грн.

Харківської області:

– Харківське державне авіаційне виробниче підприємство – понад 275,1 млн грн;

– ПАТ "Харківський підшипниковий завод" – 39,3 млн грн;

– ДП "Український науково-технічний центр металургійної промисловості "Енергосталь" – майже 30 млн грн.

Херсонської області:

– ПАТ "Каховський завод електрозварювального устаткування" – понад 47,6 млн грн.

У рамках реалізації заходів щодо сприяння поліпшенню стану СТВ та запобігання виникненню КТС(К) працівники НСПП брали участь у 19 засіданнях комісій (обласних, місцевих, районних) адміністрацій, де розглядалися, зокрема, питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам 123 підприємств у сумі понад 497,7 млн грн.

Відповідно до повноважень НСПП продовжувала здійснювати моніторинг страйків та акцій соціального протесту, надавати консультації та роз'яснення сторонам соціального діалогу щодо врегулювання розбіжностей у рамках чинного законодавства України.

У січні поточного року наймані працівники провели 1 акцію соціального протесту, у яких ними було висунуто вимоги відповідно до положень статті 2 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

Так, 25 січня близько 100 найманих працівників КНП "Київська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги" провели мітинг, вимагаючи погашення заборгованості із заробітної плати за листопад-грудень 2021 року, виплати допомоги на оздоровлення та здійснення доплат медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з надання медичних послуг хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19).

Принагідно повідомляємо, що 01 лютого 30 працівників четвертої зміни шахти "Алмазна" відокремленого підрозділу "Шахтоуправління "Добропільське" ДП "Добропіллявугілля-видобуток" (Донецька область, м. Добропілля), після закінчення роботи, відмовилися підніматися на поверхню, а понад 90 шахтарів першої та другої змін, на підтримку протестувальників, – відмовилися приступати до роботи, вимагаючи погашення заборгованості із виплати заробітної плати за грудень 2021 року, яка за оперативною інформацією складає близько 30 млн грн.

Фахівцями НСПП проведено перемовини з представниками виконавчого комітету Добропільської міської ради, профспілок та адміністрації шахти, Департаменту розвитку базових галузей промисловості та Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Донецької ОДА, за результатами яких 30 гірників прийняли рішення про припинення акції та вихід на поверхню.

Упродовж січня проведено 34 засідання Комісій з проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб'єктів сторін профспілок і організацій роботодавців.

За результатами проведеної роботи, на підставі висновків Комісій, згідно із рішеннями НСПП та її відділень в областях, були визнані репрезентативними (підтвердили репрезентативність) та отримали відповідні Свідоцтва:

– на галузевому рівні5 галузевих об'єднань профспілок (Профспілка працівників споживчої кооперації України; Профспілка працівників соціальної сфери України; Незалежна профспілка гірників України; Профспілка працівників Збройних Сил України; Профспілка працівників лісових галузей України) та 1 галузеве об'єднання роботодавців (Всеукраїнське об'єднання організацій роботодавців охоронної галузі "Федерація професіоналів безпеки");

– на територіальному рівні – 5 обласних організацій роботодавців та 17 обласних організацій профспілок.

Упродовж січня п. р. працівниками НСПП підготовлено та розміщено в ЗМІ 109 публікацій, організовано та проведено 114 заходів (семінари, наради, круглі столи) з питань забезпечення реалізації в Україні правового механізму вирішення КТС(К) та здійснення соціального діалогу, взято участь у 55 заходах, організованих сторонами соціального діалогу та соціальними партнерами.

Управління соціального діалогу та колективно - договірного регулювання