изображение viber 2022 08 30 15 32 26 117

30 серпня 2022 р. за допомогою платформи ZOOM відбулась спільна зустріч членів робочої групи профспілкової сторони з представниками Національної служби посередництва і примирення з обговорення проєкту Закону України «Про колективні трудові спори».

 

Організатором заходу виступила Федерація профспілок України. На початку модератор засідання, заступник голови ФПУ Олександр Шубін поінформував присутніх, що законопроєкт «Про колективні трудові спори» надсилався на експертизу до Міжнародної організації праці. Зауваження МОП були опрацьовані профспілковою стороною, також проводилася спільна зустріч з експертами МОП з обговорення і узгодження зауважень і пропозицій профспілок до документу.

Основні профспілкові зауваження до вказаного проєкту Закону стосуються:

- етапності і тривалості трудових спорів;

- процедури примирення;

- легітимності переходу до страйку;

- законності/незаконності/заборони страйків;

- суб’єктів колективно-трудового спору;

- термінів та окремих процедур.

У ході обговорення наводились приклади негативного досвіду щодо вирішення колективно-трудових спорів. Так, наприклад Угорщина відноситься до 4 категорії щодо вирішення колективно-трудових спорів (1 категорія – найкраща, 6 – найгірша). Там, зокрема, дуже забюрократизоване законодавство в цьому питанні. Наслідком чого є те, що вчителі, медики по декілька років не можуть шляхом колективно-трудових спорів вирішити свої прроьлеми.

Під час заходу виступаючі зазначали щодо необхідності скорочувати сфери, в яких існує заборона проведення страйків,  поінформували, що робота над законопроєктом триває, зокрема, в частині надання зауважень до понятійного апарату, до медіації, розширення поняття та повноважень НСПП тощо.
Представник НСПП зазначила, що основне завдання профспілок полягає в створенні дієвого механізму переговорів, в процесі роботи над законопроектом, а НСПП буде докладати зусиль щодо недопущення в проєкті обмеження прав профспілок.
Спільна робота щодо опрацювання вказаного законопроєкту буде продовжуватися.

 

За матеріалами

Київської міської ради профспілок

https://kyiv.fpsu.org.ua/index.php/novyny/novyny-obiednannia/1364-obgovorennya-z-predstavnikami-nspp-zakonoproektu-pro-kolektivni-trudovi-spori