1fb0d9f skovoroda690

8 вересня 2022 року відбулася робоча онлайн-зустріч представників СПО об’єднань профспілок з представниками Міністерства фінансів України з обговорення пропозицій профспілкової Сторони до проєкту Державного бюджету України на 2023 рік та його основних показників.

 

Заступник міністра фінансів України Роман Єрмоличев поінформував про окремі показники, які передбачені Мінфіном у проєкті Державного бюджету України на 2023 рік, зокрема:

обсяг дефіциту держбюджету - близько 20% ВВП (1,3 трлн грн);

індекс споживчих цін (грудень до грудня попереднього року) - 130%;

розміри мінімальної заробітної зарплати та прожиткового мінімуму залишаться на рівні грудня 2022 року -  6700 грн та 2684 грн (для працездатних осіб).

Крім того, було зазначено, що очікується зниження доходів бюджету на 44,8 млрд грн, а витрати - приблизно на 250 млрд грн; на соціальне забезпечення ветеранів війни передбачено близько 7 млрд грн, з них 5,5 млрд грн для забезпечення їх житлом, інші кошти на забезпечення ветеранського фонду; 16 млрд грн – для Фонду розвитку підприємництва; буде скорочено видатки на держуправління - на близько 10%, а також планується скоротити видатки на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення.

Також було повідомлено, що наразі Мінсоцполітики розробляється універсальна система соціальної допомоги для малозабезпечених сімей.

 

Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін у своєму виступі аргументовано розкрив сутність профспілкових пропозицій до проєкту Держбюджету на 2023 рік, які сформовані на основі чинного законодавства з урахуванням норм міжнародних зобов’язань України та вимог сьогодення, розуміючи негативний вплив на економіку внаслідок російської масштабної агресії та обмеженість фінансових ресурсів в державі.

Олександр Шубін наголосив, що в умовах, коли через війну велика кількість людей втратили роботу і фактично цілком є залежними від соціальної підтримки держави, значна кількість наших співгромадян вимушена була шукати порятунку за межами України, для профспілок ключовим є повернення цих громадян і надання їм можливості працювати і заробляти на своє життя. А для цього важливим є розміри мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму та основних соціальних гарантій.

Тож профспілки пропонували встановити з 1 січня 2023 року:

прожитковий мінімум – з урахуванням його фактичних розмірів за 2022 рік та прогнозного індексу споживчих цін, зокрема для працездатних осіб – 7645 грн;

мінімальну заробітну плату – виходячи із встановлених на 2022 рік її розмірів, збільшених щонайменше на рівень інфляції – 8580 грн;

розмір посадового окладу працівника І т.р. ЄТС на рівні фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

 

Отримавши відповідь Мінфіну і аргументацію про непідтримку наших пропозицій через обмеженість фінансових можливостей державного бюджету, відсутність неінфляційних джерел покриття додаткових витрат, необхідніcть безумовного спрямування бюджетних коштів на питання безпеки і оборони країни, Профспілкова сторона все ж наполягає на тому, щоб принаймні розмір мінімальної заробітної плати було проіндексовано та недопущено збільшення розривів між розмірами прожиткового мінімуму, посадового окладу (тарифної ставки) працівника І т.р. ЄТС та фактичного розміру прожиткового мінімуму.

Також, керівники галузевих профспілок Вікторія Коваль, Ярема Жугаєвич, Людмила Перелигіна, Андрій Зимін та Сергій Романюк окреслили основні проблеми галузей охорони здоров’я, авіабудування, культури, вугільної промисловості, освіти і науки тощо та висловили готовність до спільної роботи з метою формування виваженої та ефективної бюджетної політики в Україні.

Наприкінці зустрічі було домовлено продовжити індивідуальне спілкування по окремих напрямках, наприкінці вересня провести зустріч в рамках Національної тристоронньої соціально-економічної ради, а також продовжувати спільну роботу на площадці Верховної Ради України до прийняття Держбюджету на 2023 рік.

Департамент з питань бюджету та оплати праці