IMG 20240723 140633

Члени профспілкової сторони Національної тристоронньої соціально-економічної ради (НТСЕР) на засіданні 23липня ц.р. обговорили бачення щодо пріоритетних напрямів діяльності Національної ради на 2025-2027 роки.

 

На початку було визначено завдання роботи: сформулювати ключові завдання, які з точки зору профспілок, є найбільш важливими на поточний період - в умовах воєнного стану, а також подивитись на майбутнє, вже у післявоєнний період, які мають бути пріоритети діяльності НТСЕР для повоєнного відновлення України.

Голова ФПУ, Співголова НТСЕР від профспілкової сторони Григорій Осовий поінформував присутніх про те, що в Україні завершилась реалізація спільного з Міжнародною організацією праці (МОП) проекту «Програма гідної праці для Україні», який охоплював період 2020-2024 рр. Він нагадав, що таких проектів в нашій країні було реалізовано декілька Усі вони формувались за результатами тристоронніх консультацій щодо пріоритетів і завдань розвитку ринку праці і були спрямовані на підтримку України з боку МОП.

IMG 20240723 140708

На сьогодні за результатами проведених профспілками перемовин з представниками Уряду та організацій роботодавців, досягнуто домовленості про необхідність напрацювання тимчасового документу - Стратегії гідної праці в Україні на період 2024-2025 рр.. Завданням цієї роботи є, насамперед, констатація того, що допоки Україна перебуває у стані війни, соціальні планери формулюють спільне бачення шляхів її економічного розвитку, а також визначають перспективи повоєнного відродження України і, що особливо важливо, - пораюють над цим завданням спільно з закордонними партнерами, зокрема – МОП.

Поки що цей документ перебуває на розгляді в Уряді. Однак, ідея щодо необхідності його ухвалення була обговорена представниками профспілок з керівництвом Представництва МОП в Україні минулого тижня. Сторони дійшли висновку, що прийняття Стратегії розвитку ринку праці в Україні на період до закінчення війни, могло би значно підсилити спільну роботу в цьому напрямі, адже, в умовах війни як найманим працівникам так і їх організаціям потрібна підтримка, в т.ч. і для  зміцнення інституційної спроможності профспілок, щоб у воєнний час профспілки могли більш результативно реалізовувати свою місію представництва і захисту працівників, а також з метою подальшого розвитку ринку праці в Україні.

IMG 20240723 140746

Основними компоненти Стратегії  розвитку ринку праці на період 2024 -2025 рр, які могли би потрапити до фокусу уваги сторін соціального діалогу, називались наступні:

- інвестиції в людей для пом’якшення наслідків війни для працівників;

- створення якісної зайнятості та підвищення стійкості підприємств для їх відбудови та повоєнного відновлення економіки;

- управління ринком праці, включаючи соціальний діалог, відповідно до міжнародних трудових стандартів та законодавства ЄС.

Після дискусії та обговорення пропозицій колег, члени НТСЕР від профспілок сформулювали базові пріоритети і завдання у роботі НТСЕР.  

IMG 20240723 140840

Профспілкова сторона вважає, що діяльність Національної ради має відповідати вимогам євро інтеграційного вектору розвитку України, а також відповідати викликам воєнного стану та післявоєнної відбудови, охоплювати питання економічного розвитку, сферу регулювання соціально-трудових відносин, оплати праці, безпеки на робочих місцях, соціальну політику і, як результат, ефективну співпрацю самих сторін соціального діалогу.

Серед пріоритетів роботи було названо:

 - участь у розробленні та реалізації програм відновлення економіки України, зокрема, підготовки програм збереження та розвитку трудового потенціалу;

-  участь у формуванні Бюджетної декларації та Державного бюджету України на відповідний рік. При цьому вироблення пропозицій щодо справедливого рівня мінімальних державних соціальних стандартів та гарантій та обстоювання принципу їх підвищення не нижче рівня інфляції;

IMG 20240723 140641

- робота над осучасненням трудового законодавства, в тому числі, з питань оплати праці, адаптування законів до існуючих міжнародних та європейських стандартів;

- вироблення консолідованої позиції сторін соціального діалогу щодо розроблення та впровадження стратегії зайнятості населення для збільшення пропозиції робочої сили тощо.

IMG 20240723 140913

Серед цілей діяльності йшлося про: досягнення спрощення доступу до ринку праці, забезпечення підтримки інтеграції на ринку праці жінок, молоді та вразливих груп населення, підготовка, перепідготовка та перекваліфікація кадрів, створення стимулів для залучення іноземних фахівців на український ринок праці, удосконалення державної політики у сфері безпеки і здоров'я працівників на роботі, а також зміцнення системи пенсійного забезпечення і загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Пропозиції профспілкової сторони до Пріоритетних напрямів діяльності Національної ради на 2025-2027 роки, які затверджуються на засіданні Національної ради, буде направлено до Секретаріату НТСЕР.

На засіданні НТСЕР було обговорено ситуацію, яка виникла через спробу Управління адміністративних будинків Секретаріату КМУ блокувати діяльність Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП), вимагаючи від цієї громадської організації звільнити приміщення офісу, в якому УСПП працює вже 32 роки поспіль.

Вирішено підготувати на відправити лист підтримки до КМУ.

IMG 20240723 140822

Пресцентр ФПУ