6b3146ec8484579129d51ed594f32318

 

Запровадження з 1 січня 2015 року системи електронного адміністрування ПДВ викликало обурення та невдоволення громадськості, яка вважає такі зміни неприйнятними та руйнівними для економіки нашої держави – про це йдеться у листі Голові Державної фіскальної служби України Білоусу І.О. (лист додається).

Причинами для такої категоричності є, по-перше, недосконалість розробленого механізму та технічна неготовність до його запровадження, по-друге, нерозуміння розробниками запропонованої концепції економічної причини існування «податкових ям».

Такої думки дійшли члени Громадської Ради при ДФСУ під час засідання Комітету з питань податкової політики при цій Раді, участь в якому взяли також й представники профспілок.

Члени зазначеного Комітету, розуміючи необхідність удосконалення адміністрування ПДВ та проведення необхідних реформ у цій сфері, водночас наголосили на важливості проведення широкого обговорення альтернативних моделей адміністрування ПДВ та запропонували Голові Державної фіскальної служби України Білоусу І.О.:

- звернутися до Міністерства фінансів України щодо підготовки проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України», яким до 1 січня 2015 року будуть скасовані норми, що стосуються системи електронного адміністрування ПДВ;

- спільно з членами Громадської ради при ДФС України розробити альтернативну модель адміністрування ПДВ, що забезпечить його вдосконалення, із обов’язковим широким її обговоренням з громадськістю та бізнес-середовищем.

 

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту