МИНФИН

 

Найактуальніші питання соціально-економічного захисту працівників, пропозиції профспілок щодо внесення змін у Державний бюджет України на 2015 рік були центральними темами під час зустрічі представників Федерації профспілок України, Міністерства соціальної політики України та Міністерства фінансів України, яка відбулась 10 лютого. 

Профспілкову сторону представляли перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, керівник Департаменту бюджетної політики та соціального захисту ФПУ Людмила Остапенко, керівники низки всеукраїнських галузевих профспілок, члени СПО об’єднань профспілок та Президії ФПУ. У зустрічі взяли участь заступник Міністра соціальної політики Віктор Іванкевич і заступник міністра фінансів Володимир Матвійчук.

Для обговорення позиції Мінфіну та прийняття можливих спільних рішень профспілки запропонували наступні теми:

- виконання Вимог учасників Всеукраїнської акції протесту профспілок 23 грудня 2014 року;

- пропозиції профспілок з внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» та окремих законів, прийнятих «під бюджет»;

- конструктивна підготовка зустрічі Міністра фінансів з представниками профспілок;

- визначення порядку проведення соціального діалогу під час формування бюджетної політики на 2016 рік та середньострокову перспективу.

Як зазначив Сергій Кондрюк, зараз вже зрозуміло, що нас чекають колосальні соціальні потрясіння. І Революція Гідності може перерости в Революцію Соціальної Справедливості. Тому Уряду треба шукати вирішення соціально-економічних проблем не через подальше зубожіння людей праці, переходити від простого бухгалтерського обліку надходження коштів до Держбюджету  до інших варіантів української економіки. Тому профспілки, здійснивши ретельний аналіз Держбюджету та законів, які були прийняти під бюджет, внесли на розгляд та обговорення Мінфіну сім законопроектів  щодо покращення соціально-економічного захисту людини праці.

Учасники зустрічі з профспілкової сторони – керівники низки всеукраїнських галузевих профспілок, члени СПО об’єднань профспілок та Президії ФПУ, представники апарату ФПУ виступили з конкретними пропозиціями щодо вирішення актуальних та болючих проблем, зокрема, заборгованості по зарплаті, охороні праці, скороченню працюючих, недофінансуванню окремих підприємств і цілих галузей.

Фокусуючи питання, які необхідно вирішувати у найближчий час, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк виділив такі:

- Чи буде профспілкова сторона допущена до формування пропозицій змін до Держбюджету України на 2015 рік? Якщо буде, то в які терміни?

- Чи буде визначено конкретний порядок опрацювання профспілкових законодавчих пропозицій?

- Як і в які терміни почнеться робота на Держбюджетом-2016?

Після жвавої, гострої дискусії було досягнуто домовленостей щодо надання профспілковій стороні офіційної позиції Мінфіну стосовно виконання вимог учасників Всеукраїнської акції протесту профспілок 23 грудня 2014 р. та профспілкових пропозицій можливих шляхів їх задоволення.

Також узгоджено питання  продовження обговорення цих та інших болючих питань на наступних зустрічах як на рівні керівництва ФПУ та Міністерства фінансів, так і на рівні окремих галузевих профспілок і підрозділів Міністерства.

 

  

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

МИНФИН1

 

МИНФИН2

 

МИНФИН3