Изображение 046

 

10 березня відбулось засідання тристоронньої робочої групи з   опрацювання підрозділу «Оплата праці» проекту Генеральної угоди на новий строк.

Під час роботи обговорено пропозиції профспілок і роботодавців, тоді як від урядової сторони на початок засідання зауважень або пропозицій не надійшло.

Це дало привід двом сторонам соціального партнерства звернутися до третьої - сторони власників - з проханням надати відповідні розрахунки щодо показників мінімальних соціальних стандартів, а саме: прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. На переконання присутніх, це дозволить розробити і закласти в проект нової Генугоди відповідні механізми для забезпечення встановленого рівня соціального захисту працівників.

 

Изображение 034

 

Обговорюючи принципи, якими потрібно керуватися під час підготовки Генугоди на новий строк, заступник Голови ФПУ Сергій Українець наголосив на необхідності дослухатись до мільйонів людей, які працюють на виробництві, в бюджетній сфері, створюючи матеріальну базу нашого суспільства, і які наразі опинилися в скрутному становищі через суттєве зростання цін і тарифів.

Проте, задача соціального партнерства зокрема полягає у створенні для громадян достатнього життєвого рівня, що одночасно є конституційною нормою, - йшлося під час дискусії.

 

Изображение 044

 

Тому Сторони соціального діалогу повинні разом дбати про збільшення мінімальних соціальних стандартів з урахуванням рівня інфляції та інших факторів, а це свдчить про те, що макропоказники розвитку вітчизняної економіки також потрібно розраховувати не одноосібно, а з урахуванням позиції соціальних партнерів. З одного боку, це буде свідчити про високий рівень розвитку соціального діалогу в українському суспільстві, а з іншого – допоможе значно знизити градус незадоволення людей у майбутньому.

 

Изображение 030

 

Також було запропоновано Міністерству економічного розвитку і торгівлі України представити на розгляд робочої групи пропозиції стосовно умови зростання фонду оплати праці, а також включити представників Мінекономіки до складу робочих комісій, які розробляють проект Генугоди на наступний термін.

 

Изображение 051

 

Наступного тижня роботу над документом буде продовжено.

 

ІАЦ