IMG 2997

 

9 червня 2016 р. представники 26 галузевих членських організацій, що входять до складу Об’єднання профспілок, організацій профспілок у м. Києві «Київська міська рада профспілок», Громадські об’єднання «Тарифна мобілізація» й «Публічний аудит», а також небайдужі громадяни, які приєдналися до маршу протесту Київської Міськпрофради, пікетували Національну Комісію, котра здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП, далі – Комісія).

 

Аби не допустити подальшого збідніння народу України через економічно необґрунтовані тарифи на послуги з централізованого опалення й постачання гарячої води для населення, пікетувальники вимагали

  1. vоприлюднення об’єктивних даних про газовий баланс України й прозорості енергетичних і фінансових потоків у житлово-комунальному господарстві та енергетичному секторі;
  2. vприведення чинних тарифів у відповідність до досягнутого рівня соціально-економічного розвитку, згідно з вимогами ЗУ «Про житлово-комунальні послуги»;
  3. vзаборонити НКРЕКП підвищувати тарифи без їх попереднього аудиту експертами;
  4. vвстановити адекватні та обгрунтовані тарифи й ціну на газ.

 

На засіданні були Голова Київської Міськпрофради В. Мельник та його заступник, О. Панова. У заході також взяли участь народні депутати, зокрема, лідер партії «Батьківщина» Ю. Тимошенко, заступник голови Київської міської державної адміністрації П. Пантелеєв, генеральний директор ПАТ «Київенерго» О. Фоменко, представники органів місцевого самоврядування й міжнародних організацій, експерти.

Незважаючи на довготривалі вимоги громадськості (цього дня й раніше), Комісія все ж таки затвердила рішення про встановлення нечувано завищених тарифів на теплову енергію, послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води для потреб населення, вважаючи їх цілком обгрунтованими.  

Як зазначила, під час обговорення цього питання, керівник профільного департаменту НКРЕКП С. Черних: «Чинний середньозважений тариф на тепло для населення становить 534 грн за 1 Гкал, з 1 липня середньозважений тариф встановлюється на рівні 1043 грн за 1 Гкал, що відповідає середньозваженому зростанню на 95,3 %». Вона пояснила, що збільшення тарифів спричинили такі ключові фактори: зростання паливної складової (на 474 грн/Гкал), тарифу на електроенергію (13 грн/Гкал) та заробітних плат (9 грн/Гкал).

 

Отже, наводимо дані з підвищення цін і тарифів, що вже відбулося й від сьогодні надалі утверджено:

 

  1. на природний газ – з 1 травня 2016 р. – вдвічі.
  2. на опалення та гарячу воду – з 1 липня 2016 р. – в 1,8 – 2, 2 рази.
  3. на холодну воду – з 1 вересня 2016 р. – на 30%.
  4. на електроенергію – з 1 жовтня 2016 р. – на 30%.

 

Коментуючи для засобів масової інформації, профспілчан і представників громадськості рішення НКРЕКП, Голова Київської Міськпрофради Валентин Мельник заявив, що профспілки усе це так не залишать і будуть боротися за приведення чинних тарифів у відповідність до досягнутого рівня соціально-економічного розвитку, згідно з вимогами Закону України «Про житлово-комунальні послуги», обстоювати соціальну справедливість, вживаючи для цього максимально дієві заходи!

 

Управління організаційно-інформаційної роботи

Київської Міськпрофради

 

IMG 2886

 

IMG 2925

 

IMG 2929

 

IMG 2948

 

IMG 3022