PM527image002

 

 У Міністерстві соціальної політики представники Світового банку обговорили з Міністром Андрієм Ревою та іншими відомчими посадовцями нагальні соціальні проблеми – виклики, що потребують підтримки міжнародної фінансової спільноти.

 

Від Світового банку участь у зустрічі взяли керівник практики з питань соціального захисту та праці Ендрю Мейсон; провідний економіст та керівник програм у справах Білорусі, Молдови та України, регіонів Європи та Центральної Азії Фарук Кхан; старший економіст Нітін Умапаті; менеджер з питань макроекономічної та фіскальної політики Івайло Ізворскі; старший спеціаліст з питань соціального захисту Катерина Петрина; економіст у справах України Анастасія Головач; спеціаліст державного сектору Ірина Щербина та ін.

 Міністр соціальної політики розповів про три проекти, що їх необхідно негайно втілювати в життя.

„Маю надії, що реалізація нашого спільного проекту ,,Модернізація системи соціальної підтримки населення України” буде успішною, а його результати покращать роботу системи надання соціальної допомоги та соціальних послуг для вразливих верств населення, - сказав Міністр : - По-перше, хочу подякувати Світовому банку за підтримку нашої ідеї створення в окремих містах України центрів надання соціальних послуг „Прозорий офіс”, що в подальшому стануть і центрами надання адміністративних послуг. За кошти проекту такі центри будуть облаштовані сучасною технікою, меблями, а спеціалісти пройдуть необхідне навчання. По-друге, для нас також досить важливою є побудова централізованої інформаційної системи управління соціальною підтримкою. Адже єдина централізована інформаційна платформа об’єднає в одне ціле всю систему соціального захисту та послуг, забезпечить максимально адресне надання усіх видів допомог. Щоб не було такого, коли людина, яка має у власності дві квартири і три машини, отримувала не лише житлову субсидію, але і низку інших пільг та виплат. І третій напрямок роботи, що потребує негайної реалізації, – це розвиток сімейних форм виховання дітей. Адже існуюча радянська система сиротинців та інтернатів не витримує жодної критики. Наші сьогоднішні пріоритети – кожна дитина повинна мати свою сім’ю, свій дім: чи в прийомній родині, чи в будинку сімейного типу, але діти повинні бути зігріті сімейним теплом”.

Керівник практики з питань соціального захисту та праці, голова делегації Світового банку Ендрю Мейсон підтримав усі пропозиції, озвучені Міністром.

„Я ціную відданість справі соціального розвитку України як Вашу, так і Вашої команди, - сказав пан Ендрю Мейсон, звертаючись до Міністра соціальної політики. – Усі зазначені Вами пріоритети системи соціального розвитку та фінансові потреби для цього, це й наше бачення співробітництва та допомоги Україні. То ж, вочевидь, наша співпраця буде продуктивною”.

Окрім зазначених соціально необхідних ініціатив, фінансової підтримки котрих потребує Україна, сторони також обговорили можливість надання допомоги Світового банку у фінансуванні, кредитуванні будівництва та придбання житла для внутрішньо переміщених осіб. Проблема обговорювалася на прикладі викладачів Донецького національного університету, що переїхали у Вінницю. Адже для них питання житла стало справжньою проблемою. Зі свого боку, делегація Світового банку зголосилась опрацювати можливість надання подібної допомоги.

 

Прес-служба Мінсоцполітики