0b35962f3780946e43e27bb965ca810f87158898

 

На засіданні Урядового комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності 30 червня розглянуто прогноз економічного і соціального розвитку України на 2017 рік та перспективи розвитку на послідуючі два роки.

 

У своєму коментарі Голова ФПУ Григорій Осовий відзначив, що профспілки вважають позитивом те, що Уряд на наступний рік вперше після двох минулих 2014 и 2015 років прогнозує підвищення державних соціальних стандартів і гарантій у розмірах, що перевищують індекс зростання споживчих цін.

- Це означає, що Уряд дослуховується в тому числі і до вимог профспілок, які постійно наголошують на необхідності випереджаючими темпами планувати, а головне досягати зростання рівня доходів населення, - наголосив Г.Осовий, - підосновою цього може стати оживлення економіки, яке вже розпочалося, и передбачається за прогнозами економічного розвитку наступного року Уряд очікує зростання ВВП на рівні 3%.

За підрахунками профспілкових експертів, це може призвести до зростання реальної заробітної плати в країні на 105%. Що стане причиною збільшення купівельної спроможності населення. За названих умов середня з/п у 2017 році може збільшитись від 4900 грн. (що є на сьогодні) – до майже 6000 грн.

Питання: чи цього достатньо? Профспілки кажуть: ні, тому що у попередні роки зокрема у 2014 р. реальна з/п скоротилася на 6,5%, а в минулому, 2016р., - більш ніж на 20%.

Рівень інфляції зменшиться з минулорічного 43% і цьогорічного - 14%, до 8,1%, який прогнозується у 2017 р., та 5% у послідуючих роках. Це позитив, тому що з/п і пенсії будуть більш захищені від знецінення. Також очікується зменшення рівня безробіття.

Після схвалення зазначеного прогнозу Мінекономрозвитку відбудеться його обговорення соціальними партнерами на тристоронні у рамках НТСЕР.

- На цих дебатах профспілки поставлять питання про те, якими темпами планується зростання цін і тарифів у наступні роки і в залежності від цього наполягатимуть на збільшенні зарплат у відповідності з темпами подорожчення вартості життя, - підкреслив лідер профспілок.

 

 

Прес-центр ФПУ