unnamed

За розрахунками Мінсоцполітики фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням суми обов’язкових платежів відповідно до чинного законодавства у цінах липня 2020 року становив 5053,52 грн. (Додаток 1).

Таким чином, законодавчо встановлений на липень 2020 року прожитковий мінімум для працездатних осіб (2197 грн.) занижено порівняно з його фактичним розміром у 2,3 рази або на 2857 грн. Мінімальна заробітна плата (4723 грн.) була нижчою від фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 331 грн.

Середня заробітна плата в Україні у липні  2020 року порівняно із червнем збільшилася лише на 2,0% та становила 11804 грн. (Додаток 2). В перерахунку в євро середня заробітна плата знизилася до 378 євро (з 404 євро у лютому ц.р.).

Співвідношення мінімальної заробітної плати (4723 грн.) до середньої склало 40,0%, при рекомендованому Міжнародною організацією праці і Світовим банком співвідношенні на рівні 50–60%.

За переважною більшістю видів економічної та промислової діяльності протягом липня 2020 року відбулося зростання середньої заробітної плати, що дозволило перевищити її докризовий рівень (Додаток 3).

Найбільшими темпами у липні ц.р. зросла заробітна плата у сфері тимчасового розміщування й організації харчування – на 11,7%, проте вона залишається на рівні 78,5% порівняно з лютим ц.р.

Найвищу заробітну плату отримують працівники промисловості в галузі «виробництво основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів» в розмірі 20115 грн., в галузі авіаційного транспорту – 20776 грн., сфери «Фінансова та страхова діяльність» – 20352 грн. та «Інформація та телекомунікації» – 19789 грн.; найнижчу – на рівні 5815 грн. працівники сфери «Тимчасове розміщування й організація харчування».

Заробітна плата працівників бюджетної сфери відстає від середньої, зокрема в галузі охорони здоров'я та надання соціальної допомоги вона складає 8841 грн. або 76,4% від середньої по економіці, в освіті – 9328 грн. або 79,0% від середньої по економіці.

За регіональною ознакою:

- незначне зростання заробітної плати у липні ц.р. відбулося більшості регіонів. При цьому, найбільшими темпами зростала зарплата в Донецькій (на 5%) області;

- найбільшою середня зарплата є в Донецькій області (13071 грн.) та м. Києві (17053 грн.), найнижчою – у Чернівецькій області (9322 грн.).

Індекс реальної заробітної плати у липні 2020 року порівняно із червнем ц.р. становив 102,6%, а відносно липня 2019 року – 105,1%.

За результатами аналізу офіційної статистики у липні 2020 року фонд оплати праці в Україні зріс на 1,9% відносно попереднього місяця та на 5,9% відносно лютого ц.р. (Додаток 4)

Найбільше зростання зазначеного показника протягом липня відбулося у сферах:

- Сільське господарство, лісове господарство та рибне господарство – на 12,0%;

- Тимчасове розміщування й організація харчування – на 7,4%. Але порівняно з лютим фонд оплати праці в цій сфері відстає на 39,2%;

- Державне управління й оборона; обов'язкове соціальне страхування, а також Мистецтво, спорт, розваги та відпочинок – на 7,3%.

На 8,1% протягом липня ц.р. зросла заборгованість з виплати заробітної плати та станом на 1 серпня 2020 року склала 3400,5 млн. грн. (Додаток 5).

127,1 тисячам працівників економічно активних підприємств заборговано 2180,3 млн. грн., в т.ч. 782,4 млн. грн. – борги державних підприємств.

Працівникам промисловості не виплачено 2525,6 млн. грн. або 74,3% від загальної суми заборгованості.

Найбільшими темпами у липні ц.р. зросла заборгованість з виплати заробітної плати за наступними видами економічної діяльності:

- Мистецтво, спорт, розваги та відпочинок – на 143,6%;

- Охорона здоров'я та надання соціальної допомоги – на 32,1%;