ДОПО

Інформація для населення:

1. Міграційна служба відновлює надання адміністративних послуг

З 15 березня територіальні органи та територіальні підрозділи ДМС, які знаходяться в безпечних районах, де не ведуться активні бойові дії, відновлюють роботу з прийому та надання адміністративних послуг, зокрема, документів для оформлення ID-картки, закордонного паспорта громадянина України, посвідок на постійне та тимчасове проживання.Оформлення документів можливо здійснити в будь-якому територіальному органі чи підрозділі ДМС, незалежно від зареєстрованого місця проживання.

Наведено телефоні для уточнення графіку роботи територіальних органів ДМС.

2. Уряд розширив можливості для людей отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна повідомила, що «зафіксували в нормативному полі, що люди, які зараз змінюють місце проживання у зв’язку з воєнними діями, є внутрішньо переміщеними особами. Це стосується людей, які після введення воєнного стану 24 лютого 2022 року перемістились з регіонів, де ведуться активні бойові дії, перелік яких визначений Урядом.

По-друге, ми надали додаткові канали для звернення за довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Якщо раніше це були лише органи соціального захисту населення РДА та міст обласного значення, то тепер людина за довідкою зможе звернутись до уповноваженої особи громади, ЦНАПу, а згодом – просто подати заяву через Портал Дія».

Зміни до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи внесено постановою КМУ від 13 березня 2022 р. № 269.

3. ПФУ у Фейсбук надав перелік сервісних центрів Пенсійного фонду України, до яких ви можете звернутись для вирішення пенсійних питань, станом на 14.03.2022.

Інформація може змінюватись з урахуванням ситуації, що розвивається.

4. Встановлення інвалідності, продовження тимчасової непрацездатності під час війни

Якщо людина, що звертається для встановлення інвалідності, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії.

У разі неможливості направлення осіб з тимчасовою непрацездатністю на медико-соціальну експертизу в передбачені законодаством строки, рішення щодо продовження тимчасової непрацездатності за її наявності приймається без направлення на медико-соціальну експертизу лікуючим лікарем або лікарсько-консультативною комісією.

Направлення лікарем чи ЛКК на медико-соціальну експертизу здійснюється не пізніше ніж через місяць після припинення або скасування воєнного стану.

Відповідні норми встановлені постановою КМУ від 08 березня 2022 р. № 225 «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України».

5. Держпраці інформує:

- Щодо діяльності деяких територіальних органів Держпраці на період введення воєнного стану в Україні: з 14.03.2022 тимчасово, до завершення воєнного стану в Україні, припинено здійснення повноважень та виконання функцій Головними управліннями (Управліннями) Держпраці в окремих областях

Детальніше: https://dsp.gov.ua/main-news/shchodo-diialnosti-deiakykh-terytorialnykh-orhaniv-derzhpratsi-na-period-vvedennia-voiennoho-stanu-v-ukraini/

- Держпраці продовжує проведення консультування працівників і роботодавців у період воєнного стану

Відповіді на найбільш запитувані питання ви можете знайти на сайті Держпраці у рубриці «Запитання/відповіді»–> Рекомендації для роботодавців та працівників на період воєнного стану.

Також ви маєте можливість скористатися сервісом«інтерактивний інспектор», посилання на який розміщені на сайтах територіальних органів Держпраці.Поставити питання можнаіна сторінці Держпраці або її територіальних органів уФейсбук.

6. Допомога аграріям:

Уряд впроваджує план підтримки посівної кампанії, яка має вже невдовзі стартувати там, де це можливо. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Д. Шмигаль у відеозверненні 12 березня та проінформував, що КМУ було затверджене рішення, яким держава компенсуватиме відсотки за кредитами на покриття будь-яких витрат, пов’язаних зі здійсненням с/г діяльності. Також аграріям будуть надаватись державні гарантії на 80% суми залучених ними кредитів, що дозволить фермерам отримати кошти на проведення посівної та бути впевненими, що у разі втрати врожаю вони не збанкрутують.

За інформацію Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13.03.2022 Урядом прийнято постанову «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України щодо забезпечення кредитної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам».

Деталі за посиланнями:

Рішення Уряду з питань бюджетів

Уряд спростив процедури затвердження та обслуговування бюджетних документів в умовах воєнного стану

Постановою КМУ від 13 березня 2022 р. № 267 «Деякі питання затвердження фінансових документів та казначейського обслуговування в умовах воєнного стану» Уряд прийняв рішення для оптимізації порядку затвердження паспортів бюджетних програм, кошторисів, інших планових документів та внесення змін до них, а також спрощення порядку казначейського обслуговування розпорядників та одержувачів бюджетних коштів в умовах воєнного стану.

Департамент з питань бюджету та оплати праці Федерація профспілок України