1). Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України:

- 25 жовтня у Берліні стартувала Міжнародна експертна конференція з питань відновлення, відбудови та модернізації України, в якій бере участь українська делегація на чолі з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.

Конференція організована Європейською Комісією та головуючою країною G7, Німеччиною, у Берліні. Захід відбувається за участі лідерів та експертів міжнародних фінансових організацій, аналітичних центрів, високопосадовців Урядів країн та представників приватного сектору; онлайн долучився Президент України Володимир Зеленський, а також присутні Президентка Єврокомісії, Прем’єр-міністр Польщі, Президент Швейцарії та Генсек ОЕСР.

Подія присвячена формуванню глобальних зусиль для відбудови та модернізації України.

https://bit.ly/3gJavJi; https://bit.ly/3W22sHm; https://bit.ly/3FdTpgx

Довідково:

Інвестуючи у відновлення України, ви інвестуєте у майбутнього члена ЄС – виступ Президента України на Міжнародній експертній конференції з питань відновлення, відбудови та модернізації України, 25.10.2022 https://www.president.gov.ua/news/investuyuchi-u-vidnovlennya-ukrayini-vi-investuyete-u-majbut-78693

Промова Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля на відкритті Міжнародної експертної конференції з питань відновлення, відбудови та модернізації України, 25.10.2022 – https://bit.ly/3suJtb7

Міністр фінансів України Сергій Марченко розповів про рішення українського Уряду, які дозволили зберегти макрофінансову стабільність в умовах повномасштабної війни, поточний фінансовий стан та потреби на наступний рік.

- Під час робочої поїздки в Берлін 25 жовтня Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів зустріч із Президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн. Глава українського Уряду подякував Європейському Союзу за готовність виділити 18 млрд євро у 2023 році для допомоги українцям. Денис Шмигаль та Урсула фон дер Ляєн обговорили, зокрема, створення фінансової координаційної платформи та відновлення України. https://bit.ly/3sqh4CW

- Нова програма співробітництва України з МВФ та консолідація підтримки нашої держави партнерами – основні теми зустрічі в Берліні Прем’єр-міністра України з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою. Також обговорено створення міжнародної платформи донорів. Йдеться про механізм координації допомоги Україні, визначення основних напрямків для першочергового та довгострокового відновлення, а також джерел їх фінансування. https://bit.ly/3zbTC0d; https://www.facebook.com/dshmyhal/posts/pfbid0261KNS7rJDuzQJgEdJwtde1egPpLkbwp61sdTSBAiHLfMUiYPBkBvAeMLM5WFG5jDl

2). Мінфін інформує:

!!! До Державного бюджету України надійшло 500 млн дол. США додаткового фінансування від Світового банку. Кошти буде спрямовано на відшкодування витрат, понесених Держбюджетом України на оплату роботи працівників бюджетної сфери, забезпечення пенсійних виплат та окремих програм державної соціальної допомоги, таких як оплата житлово-комунальних послуг, підтримка малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства, ВПО.

З початку року на соціальні виплати із держбюджету спрямовано майже 305 млрд грн (у вересні 34,1 млрд грн), зокрема: 46,8 млрд грн на виплату державних соціальних допомог, зокрема сім’ям з дітьми; 35,8 млрд грн для надання допомоги на проживання ВПО; 25,4 млрд грн на надання пільг і субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг; 30,9 млрд грн  на єПідтримку, що забезпечило отримання допомоги у повному обсязі всім отримувачам, які подали заявку на одержання такої допомоги.

- За час дії воєнного стану в межах Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» видано 14 166 пільгових кредитів на 56,79 млрд грн (за минулий тиждень – 323  кредити на загальну суму 1,56 млрд грн). Усього з моменту старту Програми суб’єкти підприємництва станом на 24.10.2022 отримали від уповноважених банків 48 988 кредитів на загальну суму 146,41 млрд грн.

Під час робочого візиту до Відня, Австрія, представники Міністерства фінансів та Європейського Союзу обговорили макрофінансову допомогу Україні, зокрема прогрес у виконанні умов передбачених міжнародними договорами щодо отримання Україною виняткової макрофінансової допомоги ЄС, подальшу підтримку з боку ЄС, а також показники Держбюджету на 2022 рік та проект Держбюджету на 2023 рік.

18 жовтня Україна отримала перші 2 млрд євро в рамках виняткової восьмої за ліком програми макрофінансової допомоги ЄС, загальне фінансування за якою становить 5 млрд євро. Передбачається, що наступні транші у рамках зазначеної програми надійдуть до держбюджету до кінця 2022 року.

3). Мінекономіки: Безробітні будуть залучені до «Армії відновлення» України, - Юлія Свириденко. Впровадження  механізму залучення безробітних до «Армії відновлення» країни через їх участь у суспільно корисних роботах в регіонах обговорювали під час наради Першого віце-прем’єр-міністра - Міністра економіки України Юлії Свириденко з головами обласних та Київської міської військових адміністрації. Люди, які з різних причин залишились без роботи, зможуть долучитись до «Армії відновлення» країни, а держава оплатить їхню роботу в розмірі не нижче мінімальної зарплати (6700 грн).

4). !!! Мінреінтеграції інформує:

- Оновлено актуальний перелік громад у районах бойових дій, на ТОТ і тих, що в оточенні (станом на 10.10.2022), на основі якого ВПО здійснюватимуть виплатинаказ Мінреінтеграції від 17.10.2022 №233. https://www.kmu.gov.ua/news/onovleno-aktualnyi-perelik-hromad-u-raionakh-boiovykh-dii-na-tot-i-tykh-shcho-v-otochenni-24-10-22

- У період дії воєнного стану в Україні забороняється припинення / зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі (ПКМУ від 05.03.2022 №206). Проте на гарячу лінію Мінреінтеграції надходить багато звернень від громадян: люди отримують попередження від надавачів комунальних послуг та електропостачання про відключення за несплату, виселення із житла за комунальні борги.

Мінреінтеграції закликає надавачів послуг не нехтувати законами України та з розумінням ставитися до тих, хто наразі не може оплачувати та погашати борги за надані послуги. Разом з тим Міністерство закликає співгромадян за першої можливості оплачувати спожиті послуги, що наразі критично важливо для енергетичної стійкості країни; у разі виникнення проблемних моментів з надавачами послуг звертайтеся на цілодобову гарячу лінію Мінреінтеграції з кризових питань за номером: 15-48.

- Як ВПО змінити місце проживання - добірка корисних порад від Мінреінтеграції (як знайти безкоштовний прихисток для переселенців та куди звертатися за грошовою допомогою на компенсацію на проживання): https://minre.gov.ua/news/yak-vpo-zminyty-misce-prozhyvannya

5). На сайті Кабінету Міністрів України опубліковано постанову КМУ від 21.10.2022 р. № 1195 «Деякі питання використання коштів для задоволення потреб евакуйованих осіб та осіб, які проживають в деокупованих населених пунктах», яка набирає чинності з 1 листопада. Постановою, зокрема, передбачено, що Мінреінтеграції відкриває рахунок для допомоги (грошової та гуманітарної) мешканцям ДОТ та евакуйованим особам. На нього зможуть надходити кошти донорів. Також передбачено:

1) виплату разової грошової допомоги мешканцям деокупованих населених пунктів: 3000 грн для осіб з інвалідністю та дітей, 2000 грн – всім іншим категоріям;

2) алгоритм отримання грошової допомоги мешканцями звільнених населених пунктів та населенню, яке евакуюється.

6). Мінсоцполітики інформує:

- 24 жовтня 2022 року пройшла робоча зустріч заступника Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтина Кошеленка з представниками ЮНІСЕФ в Україні, під час якої обговорені питання співпраці щодо соціального захисту сімей з дітьми, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також питання цифровізації соціальних послуг.

24 та 26 жовтня 2022 року відбулися засідання в рамках Кластера 6 (питання зайнятості, охорони здоров’я, соціальної політики та рівних можливостей) Підкомітету з питань економіки та іншого галузевого співробітництва Комітету асоціації між Україною та ЄС. Про результати можна ознайомитися за посиланнями: https://www.msp.gov.ua/news/22294.html; https://www.msp.gov.ua/news/22300.html

7). Державна податкова служба України відповідає:

«Чи має право фізична особа задекларувати активи, право власності на які набуто нею до завершення кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування, але після 1 січня 2021 року, за рахунок коштів, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки станом на 01.01.2021?»

ДПСУ відповідає, що одноразовому (спеціальному) добровільному декларуванню підлягають виключно належні фізичній особі активи, які були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/626175.html; https://bit.ly/3Fcpeq8

-  «За яких умов декларант може скористатися правом одноразового (спеціального) добровільного декларування у разі наявності у такого декларанта коштів в національній та іноземній валютах у готівковій формі?»

ДПСУ відповідає, що декларант, який бажає задекларувати кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі, повинен до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації розмістити такі кошти на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України.

https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/626405.html; https://bit.ly/3sxAB4u

8). Бухгалтерський сервіс Дебет-Кредит:

З 1 жовтня збільшилися штрафи за порушення трудового законодавства. Зростання мінімальної зарплати для роботодавця означає не тільки збільшення витрат з оплати праці. Є й інші наслідки, зокрема, зростання штрафів, розмір яких прив’язано до цього показника (зокрема, за такі порушення як: неоформлені працівники та зарплата у «конвертах»; порушення строків виплати зарплати; недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці; недотримання гарантій та пільг мобілізованим працівникам та строковикам). https://news.dtkt.ua/labor/labor-relations/79486-z-1-zovtnya-zbilsilisya-strafi-za-porusennya-trudovogo-zakonodavstva-nagaduje-derzpraci

В «Укрпошті» стартувала виплата одноразової грошової допомоги українцям на звільнених від окупантів територіях: хто отримає 2200 грн?  https://news.dtkt.ua/society/community/79503-ukrposta-rozpocala-vidacu-razovoyi-finansovoyi-dopomogi-xto-otrimaje-2200-grn?_ga=2.48652966.1806575251.1666692220-1307076680.1656561942

Чи має право на податкову соціальну пільгу новоприйнятий працівник у місяці звільнення з попереднього місця роботи?

При дотриманні умов отримання ПСП новоприйнятий працівник має право на отримання ПСП на новому місці роботи з наступного місяця після прийняття на роботу. https://news.dtkt.ua/taxation/pdfo/79447-ci-maje-pravo-na-psp-novopriinyatii-pracivnik-u-misyaci-zvilnennya-z-poperednyogo-miscya-roboti

Податки знижувати не варто: МВФ закликав Україну утримуватись від зниження податків. https://news.dtkt.ua/society/economics/79468-podatki-znizuvati-ne-varto-porada-uryadu-vid-mvf

9). Міноборони: Урядом розширено перелік осіб для отримання статусу учасника бойових дій. https://www.kmu.gov.ua/news/uriadom-rozshyreno-perelik-osib-dlia-otrymannia-statusu-uchasnyka-boiovykh-dii

10). У Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розпочалося напрацювання нової редакції Закону України «Про гуманітарну допомогу».

Підсумовуючи результати засідання 25 жовтня 2022 року лідер робочої групи Роман Грищук запропонував учасникам процесу надати до Комітету письмовий перелік питань в частині забезпечення надання гуманітарної допомоги в України, які потребують законодавчого вирішення, а також пропозиції, які можуть бути використані при напрацюванні відповідних законопроектів.

Департамент з питань бюджету та оплати праці