1 на сайт

Попри руйнівні наслідки широкомасштабної агресії росії проти України питання скорочення гендерного розриву в оплаті праці не втрачає своєї важливості, адже відновлення нашої країни неможливе без врегулювання й гендерного питання.

Міністерство економіки України у партнерстві з Міжнародною організацією праці та Структурою «ООН Жінки» відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 р. № 1578-р «Про затвердження плану заходів з реалізації зобов’язань Уряду України, взятих в рамках міжнародної ініціативи «Партнерство Біарріц» з утвердження гендерної рівності» проводить підготовку Стратегії скорочення гендерного розриву в оплаті праці в Україні, а також плану заходів щодо її реалізації, які мають бути затверджені в грудні поточного року. До зазначеної роботи долучилися й профспілки, зокрема фахівці апарату ФПУ.

Довідково: Україна у 2020 році приєдналась до двох провідних міжнародних ініціатив, статутною метою яких є скорочення гендерного розриву в оплаті праці – «Партнерство Біарріц» з утвердження гендерної рівності та Міжнародна коаліція за рівну оплату праці (ЕРІС). При цьому одним з головних зобов’язань, які Уряд України взяв на себе у зв’язку з цим приєднанням, стало поступове та планомірне зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків за працю рівної цінності.

16 вересня та 2 листопада ц.р. відбулися онлайн-сесії з напрацювання проекту Національної стратегії щодо зменшення гендерного розриву в оплаті праці, які були присвячені аналізу причин гендерного розриву в оплаті праці, формулюванню загальної мети, стратегічних цілей і завдань документу.

До участі в заходах, зокрема, було запрошено Урядового уповноваженого з питань гендерної політики, представників центральних органів виконавчої влади, Державної служби статистики України, СПО сторони роботодавців на національному рівні та СПО репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок, Міжнародної організації праці, ООН жінки (Україна) та Київського інституту гендерних досліджень.

26 жовтня 2022 року відбувся «Вебінар/круглий стіл з міжнародними експертами для представлення рекомендацій із подолання гендерного розриву в оплаті праці», в рамках якого виступили міжнародні експерти – представники Канади, Великобританії, Швейцарії, які поділились досвідом своїх країн та надали рекомендації із подолання гендерного розриву в оплаті праці.

2 на сайт

За підсумками онлайн-сесій здійснено аналіз проблем, які генерують розрив в оплаті праці рівної цінності, зокрема за гендерною ознакою. Серед таких проблем, було виділено наявність стереотипів щодо соціальних ролей чоловіка і жінки в українському суспільстві, недосконалість нормативного регулювання, присутність проявів дискримінації жінок і чоловіків у сфері оплати праці та освіті, низький рівень державних соціальних стандартів та гарантій тощо.

Під час онлайн-зустрічей представники ФПУ звернули увагу учасників на те, що реальним кроком до скорочення нерівності в оплаті праці чоловіків та жінок стане підвищення до об’єктивно розрахованого рівня державних соціальних стандартів та гарантій в оплаті праці – прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати,  мінімального посадового окладу.

Позитивний вплив зростання мінімальної заробітної плати на скорочення нерівності та гендерного розриву в оплаті праці підтверджено результатами досліджень експертів МОП. Зокрема, підвищення в Україні з 1 січня 2017 року мінімальної заробітної плати вдвічі та встановлення її у відповідності до фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахованого Мінсоцполітики, – у розмірі 3200 грн, зумовило скорочення різниці в оплаті праці чоловіків і жінок з 25,3% у 2016 році до 20,9% у 4 кварталі 2017 року.

Крім того, фахівці ФПУ наполягали на реалізації в Україні досвіду передових країн щодо запровадження гендерного аудиту на підприємствах, в організаціях, установах.

3 на сайт

Також, в рамках зазначеної роботи напрацьовано перелік питань для міжнародних експертів, теми для соціологічного дослідження, яке Асоціація «Професійний уряд» спільно з Центром Разумкова можуть провести в найближчі місяці. Профспілкові представники запропонували провести аналіз впливу на гендерний розрив в оплаті праці надвисокої диференціації між зарплатами працівників та топ-менеджмента з підготовкою рекомендацій щодо встановлення їх обґрунтованого співвідношення.

Департамент з питань бюджету та оплати праці ФПУ